Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
In de beurs stappen op het laagste punt, en er weer uitstappen op het hoogste punt: dat willen we allemaal. Helaas bestaat daar geen magische formule voor en een toekomstvoorspellende glazen bol heeft niemand. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet. Want tijdig starten met beleggen én belegd blijven, rendeert ook al flink. Dat bewijzen de cijfers.
Instappen of uitstappen? Nu meteen, of toch nog even wachten? Hét ideale instap- en uitstapmoment op de beurs voorspellen: dat kan niemand. Maar het is ook niet belangrijk, vindt beleggingsexpert Pascal Paepen: ‘Als je regelmatig belegt, is het nooit te vroeg of te laat.’
Beleggen betekent risico’s nemen in ruil voor een potentieel rendement. Diversificatie en discipline helpen om die risico’s te beheersen. Maar er zijn nog bijkomende technieken, zoals kapitaalbewaking. Beursexpert Jan Longeval legt uit hoe het werkt.
Beleggers willen vaak het beste van twee werelden: hun kapitaal en winsten behouden én tegelijk hun portefeuille laten groeien. Is dat een onmogelijke spreidstand?
Voor heel wat beleggers telt niet alleen het rendement, maar ook een goede nachtrust. Daarom is bij BinckBank niet alleen het gaspedaal standaard inbegrepen bij beleggingen, maar ook de rem. ‘De meeste beleggers vinden het niet erg om een stuk van het opwaarts potentieel te missen in ruil voor een steviger neerwaarts stootkussen. Want uiteindelijk is een goede nachtrust onbetaalbaar.’
Beleggen met behulp van algoritmes en automatische processen. Dat is de kern van robotisering, een snel groeiend segment binnen vermogensbeheer Maar wat zit er precies onder de motorkap? En wat zijn de voordelen voor de klant?
Een maairobot op het gazon of een robotarm in de operatiezaal, daarvan kijken we niet meer op. Een algoritme dat mee uw financiële toekomst uitstippelt, bent u daar ook klaar voor? Volgens professor Kris Boudt (UGent en VUB) kan zoiets een grote toegevoegde waarde opleveren.
Kleine of grote belegger? Beginner of expert? Niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen zijn voor veel beleggers de eerste keuze. Ze bieden dan ook veel voordelen: een makkelijke manier om te spreiden, een professioneel beheer en een ruime keuze aan strategieën en thema’s. Maar waarop moet u letten als u in fondsen belegt? Gert Van Osselaer, fondsenexpert bij BinckBank, geeft tien tips.
Het wettelijk pensioen volstaat doorgaans niet als u uw levensstijl wilt aanhouden. Pensioensparen dan maar? Ook dat is geen wonderoplossing, want hiervoor kunt u maar een relatief beperkt bedrag opzijzetten: maximaal 1.230 euro per jaar. Daarom voorziet u het best tijdig een eigen appeltje voor de dorst. Professor emeritus Roland Van der Elst, bekend als de man die zijn volk leerde beleggen, legt uit hoe hij dat vandaag zelf zou doen.
Veel ouders en grootouders willen hun kinderen en kleinkinderen een financiële voorsprong geven – om bijvoorbeeld later een eigen auto of huis te kopen. Een maandelijkse, doorlopende opdracht op een spaarboekje is daarbij het eerste spoor. Maar terwijl rentetarieven van ruim 5 en zelfs 10 procent in de jaren ‘80 en ‘90 gangbaar waren, is 0,11 procent vandaag het nieuwe normaal. Omdat de inflatie in België rond de 2 procent cirkelt, verliest spaargeld eind 2018 zelfs een flink stuk van zijn reële waarde.
In België hebben we drie wettelijke pensioenstelsels. Eentje voor zelfstandigen, eentje voor werknemers en eentje voor ambtenaren. Als u halftijds werkte, hangt uw rustpensioen vooral af van de beroepsgroep waartoe u behoorde.
Een paar dagen thuis met een griepje, of enkele jaren niet werken na een zwaar ongeval. Bouwt u in beide gevallen pensioenrechten op … of niet? ‘Opnieuw zijn er zowel voor zelfstandigen, werknemers als ambtenaren verschillende spelregels’, vertelt professor Ria Janvier.
In hun zoektocht naar rendement, trekken steeds meer Belgen naar de beurs. Anderen aarzelen, de recente financiële crisis indachtig. ‘Het probleem? Hun kortetermijngeheugen vecht met hun langetermijndoelstelling.’
Door de bodemrentes op spaarboekjes proeven steeds meer Belgen van beleggen om nog rendement te halen. Zal de verwachte normalisering van het geldbeleid hen niet duur komen te staan?
Het is op de beurs geen troef dat mensen zijn opgetrokken uit emoties. Een koele strategie die goed presterende aandelen laat bloeien en tegelijkertijd snijdt in de slechte, krikt het jaarlijks rendement met een vol procentpunt op, zo leert nieuw onderzoek.