Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Digitale portefeuilles bestrijden armoede

In Bangladesh werken meer dan 3 miljoen vrouwen in kledingfabrieken. De betaling van hun loon is vaak een echte beproeving. ©Shutterstock

De overstap van papieren geld naar digitale betalingen geeft mensen in armoede de kans om hun eigen financiën in handen te nemen.

Meer dan 1,7 miljard mensen – voornamelijk vrouwen – hebben op geen enkele manier toegang tot een formeel financieel stelsel. Betalingen doen ze veelal met papieren geld in het officieuze circuit. Dat is onveilig, duur en inefficiënt. Het gevolg? Voor deze mensen is het extreem moeilijk om uit de armoede te geraken, te sparen, gezondheidszorg of onderwijs voor hun kinderen te betalen. Ook investeren in een bedrijf is onhaalbaar.

Om dat te verhelpen werd in de Verenigde Naties de Better Than Cash Alliance opgericht. Dat is een samenwerkingsvennootschap van overheden, bedrijven en internationale organisaties die de overgang wil versnellen van contant geld naar digitale betalingen.

Sparen

Voor mensen in armoede maken digitale betalingen – op mobiele telefoons, via kaarten of online – een wezenlijk verschil. Zo werken in Bangladesh meer dan 3 miljoen vrouwen in kledingfabrieken. De betaling van hun loon is vaak een echte beproeving. De vrouwen moeten vaak wachten in lange rijen, waarna ze met stapeltjes geld door drukke en onveilige straten naar huis wandelen. En thuis is de kans groot dat de schoonmoeder het geld opeist.

Dankzij de Better Than Cash Alliance worden steeds meer vrouwen langs digitale weg betaald. Zo krijgen ze toegang tot officiële financiële diensten, krijgen ze controle over hun financiële leven en kunnen ze ook sparen voor zichzelf of hun gezin, bijvoorbeeld om het onderwijs voor de kinderen te betalen of een grondperceel te kopen.

Ook in Kenia zijn mobiele betalingen alomtegenwoordig geworden bij boeren. Via het One Acre Fund, dat ook wordt ondersteund door de Better Than Cash Alliance, krijgen boeren een sms die hen er aan herinnert gewassen te planten. In 2016 konden alle 198.000 boeren hun mobiele telefoons gebruiken voor toegang tot landbouwvoorlichtingsdiensten en de digitale terugbetaling van leningen. Daardoor zijn veel gezinnen voor het eerst in staat hun eigen financiën te beheren en plannen te maken voor de toekomst.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.