Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.

Historisch ontmoet legendarisch

Bulthaup

Wie binnentreedt in dit met landerijen omringde kasteel nabij Gent, waant zich even in een sprookje. Na vier eeuwen in handen van de adellijke familie Rockolfing, liet de nieuwe eigenaar het domein herleven met een uitstekend oog voor uniciteit. De keuken werd teruggebracht tot de essentie van een ambachtelijke werkplaats: in de sculpturale bulthaup b2 is alles altijd binnen handbereik.

De bouwheer – of beter verbouwheer – van het kasteel is een durver met creatief inzicht. En hij verhuist graag. Dit is niet zijn eerste verbluffende woonproject, maar wel het meest uitdagende tot nu toe. Met al jaren een vaste bulthaup interieurarchitect als vertrouwde vriend, vond hij meteen zijn gedroomde sparringspartner voor de keukeninrichting.

© bulthaup

Waardevol domein herrijst

Het huidige kasteel stamt uit 1666 en bleef vele generaties in handen van dezelfde adellijke familie. De Rockolfings transformeerden het in 1772 naar de Lodewijk XVI-stijl van vandaag. De nieuwe eigenaar raakte gecharmeerd door het pand met zijn aanpalende koetshuizen, conciërgerie en stallingen. Hij besloot in 2018 over te gaan tot een totaalrenovatie, maar met respect voor de historische waarde.

Bij de verbouwing en herinrichting moesten de bestaande vormen en stijlelementen bewaard blijven. Die missie is meer dan geslaagd, elke ruimte transformeerde in een toonbeeld van goede smaak. ‘We kozen voor een werkkeuken zoals vroeger, maar dan in een tijdloos jasje’, zegt de eigenaar.

In dergelijke panden bevonden de keukens en personeelsvertrekken zich in de kelder en bestond de gelijkvloerse verdieping uit salons. In de jaren zeventig werd hier een bescheiden ‘moderne’ keuken geplaatst. Vandaag vormt de bulthaup b2 een mooi architecturaal contrast met de classicistische elementen. ‘De twee stijlvolle uitnodigende werktafels en knappe buffetkast passen perfect op de bescheiden oppervlakte’, vindt de eigenaar.

© bulthaup

Twee b2-eilanden zijn zowel praktisch als prachtig: spoelbak, fornuis en afzuigkap met nog een aparte spoelbak en groot werkblad. Ze vormen een harmonieus geheel met de ruime b2-apparatenkast in eik en de decoratieve open schappen. De combinatie van hout en metaal geeft een boeiend samenspel van warm en koud, vrouwelijk en mannelijk.

© bulthaup

‘De b2 workbench belichaamt een belangrijk basisprincipe van het industriële design: form follows function, niet omgekeerd.’

Charly Doise
Interieurarchitect en showroomeigenaar van bulthaup Ligna Recta in Antwerpen

Focus op de essentie

Omdat het gaat om reductie tot de essentie, van binnen en buiten, in geestelijke zin zowel als in de ruimtelijke vrijheid, heeft bulthaup een praktische test gedaan. Voor het ontwikkelen van de keukenwerkkast werd een gewone keuken leeggeruimd om de opbergbehoefte in de praktijk vast te stellen. Een groep ontwerpers onderzocht de daadwerkelijk benodigde hoeveelheid keukenwerktuigen, kookapparatuur en serviesgoed en bracht de opberggruimte terug tot de essentie. Die reductie maakt het mogelijk alles direct te pakken, levensmiddelen en kruiden voor het grijpen te hebben. De werkplaats in je greep hebben. De nieuwe kasteelheer is een grote bulthaup-fan, maar staat niet graag in de schijnwerpers. Charly Doise van bulthaup Ligna Recta in Antwerpen mocht daarom als bezieler van deze bijzondere realisatie en als vriend aan huis, met zijn dochters de honneurs waarnemen voor de fotoshoot. Samen illustreren ze hoe gemakkelijk je jezelf er kunt concentreren op de essentie: genieten.

© bulthaup
Keukens met kameleonskills

De liefde voor traditie en de eerbied voor het verleden zijn bij bulthaup ingebakken. Het familiebedrijf bestaat sinds 1949 en vertrekt vanuit de passie van een toegewijde Duitse schrijnwerker. ‘De b2 workbench belichaamt een belangrijk basisprincipe van het industriële design: form follows function, niet omgekeerd’, zegt Charly Doise, interieurarchitect en showroomeigenaar van bulthaup Ligna Recta in Antwerpen.
Vandaag is bulthaup een up-to-date onderneming, volledig mee met design en hedendaagse functionaliteit. Wereldwijd geliefd en geprezen, alleen in België al zijn er veertien winkels. Duitsland bleef de bakermat en de atelierspirit is levendiger dan ooit. Ook vandaag, onder leiding van de derde generatie, vertrekt men nog altijd vanuit dezelfde passie voor eerlijk materiaal, soliditeit en een hoge waardering van ambachtelijkheid. Geen wonder dat dit merk zich thuis voelt in zowel eeuwenoude constructies als in hyperstrakke penthouses.

Lees verder
Logo
Deze content is een initiatief van Sabato Connect, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Sabato.