Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
Het aantal cyberaanvallen neemt elk jaar toe, zowel bij grote als bij kleine bedrijven. Bart Preneel, hoogleraar aan de KU Leuven, gespecialiseerd in computerbeveiliging, vertelt wat bedrijven vaak over het hoofd zien.
Honderd. Zo veel wachtwoorden heeft de gemiddelde mens volgens onderzoek van wachtwoordenbeheerder NordPass. En zelfs al hebt u er maar tien, die in uw hoofd stockeren is een pittige uitdaging. Zeker als u sterke wachtwoorden kiest. Wat zijn handige en veilige oplossingen?
Veel bedrijven weten niet hoe ze cybersecurity efficiënt moeten aanpakken. Dat houdt grote risico’s in, van economische verliezen tot reputatieschade. Nochtans bestaan er doeltreffende en betaalbare oplossingen op maat van elke onderneming.
Het is geen goed idee om na een aanval met ransomware meteen met losgeld over de brug te komen, vindt computerwetenschapper Vincent Naessens. ‘Probeer eerst andere opties uit. En besef dat je na betaling opnieuw gechanteerd kunt worden.’
Bill Gates die laat weten dat u straks zijn nalatenschap erft? Daar trapt u waarschijnlijk niet in. Maar waarvoor moet u vandaag dan wél beducht zijn? De meest voorkomende vormen en trends van cyberfraude.
Om de beveiliging en performantie van bedrijfsapplicaties te optimaliseren, hanteren Evolane en Akamai het Edge-principe. ‘Door aan de rand van het internet de applicaties en het datacenter van de klant te beveiligen, zijn onze oplossingen niet alleen sneller, maar garanderen we bovendien de continuïteit van de organisatie.’
De wereldwijde omzet van cybercriminaliteit kan in 2025 oplopen tot ruim 10.000 miljard dollar, meer dan het bbp van economische grootmachten als Japan en Duitsland samen. ‘Inzetten op een goede preventie én op een snelle detectie moet voor bedrijven voortaan hand in hand gaan’, stellen Telenet-experts Willem Janssens en Kris Bogaerts.
Is uw werknemer echt de zwakke schakel in uw cyberbeveiliging? En hoe dicht u dan de gaten die hij veroorzaakt? ‘Mensen zijn niet de zwakste schakel, maar wel het primaire mikpunt bij een aanval.’
Online loert het gevaar om elke hoek, zo lijkt het soms. De identificatie-app itsme wil ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier kan deelnemen aan onze digitale maatschappij. ‘Wie overal inlogt en tekent met onze app, loopt weinig risico.’
U rijdt altijd netjes rechts en loopt nooit onder de ladder van een glazenwasser. Maar houdt u het online ook veilig? Ethisch hacker en securityspecialist Pablo Brusseel wikt en weegt 10 stellingen over online veiligheid.
Cyberbeveiliging maakt stilaan plaats voor cyberweerbaarheid. Waar ondernemingen zich tot voor enkele jaren (in het beste geval) verdedigden tegen online dreigingen, proberen ze die vandaag almaar meer proactief te voorkomen. ‘De bewustwording is aangewakkerd, veel ondernemingen zijn een stuk volwassener geworden op vlak van het omgaan met cyberaanvallen’, ervaart Christophe Crous, Head of Cloud & Security bij Proximus.