Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Betaal alleen voor wat u verbruikt

Een paar jaar terug pakte KYOCERA uit met een unieke technologie die het mogelijk maakte om op multifunctionele toestellen de prijs per kopie aan te passen aan het reële tonergebruik op de pagina’s. Tot dan betaalde iedereen overal een zeer ruim berekende, gemiddelde prijs. Vandaag past KYOCERA zijn technologie ook toe op gewone kleurenprinters. De gebruiker kan zo 30 tot 50 percent besparen.

Traditioneel krijg je voor een kopie op een multifunctioneel toestel of een printer een prijs, die stoelt op een zeer pessimistische, gemiddelde dekking van de toner op de pagina. Daardoor betaal je als gebruiker doorgaans voor 5 à 7 percent dekkingsgraad of je nu één lijn of vijftig lijnen in kleuren afdrukt”, constateert Hendrik De Hertogh, Sales Director bij KYOCERA Document Solutions België.

“Een paar jaar terug introduceerden we een systeem waarbij de prijs wordt gekoppeld aan de reële tonerdekking voor de A3 multifunctionele toestellen. De teller hanteert drie niveaus van dekking: laag, normaal en hoog. Deze technologie is nog steeds uniek in de markt van lasertoestellen. Vandaag passen we die ook toe op A4-kleurenprinters en -multifunctionals,” aldus Piet Hanssens, Product Manager bij KYOCERA.

Advertentie

Minder toner, minder duur

Het lijkt de logica zelf dat op die manier nodeloze kosten worden bespaard, maar hoe werkt dit precies? “Stel dat je pagina’s afdrukt met alleen maar een logo in kleur. Dat moet u dat aan een tarief kunnen doen dat geldt voor een lage tonerdekking. Een meerderheid van prints vergt weinig toner en kan dus goedkoper worden afgedrukt. Eén print op drie valt onder ons tarief voor een gemiddelde tonerdekking. Alleen het resterende 12 percent van de prints vraagt nog meer toner en valt onder een derde tarief, het duurste”, verduidelijkt Hendrik De Hertogh. Dit alles blijkt uit een grondige analyse van bedrijfsdocumenten.

Min 30 à 50 percent

Deze aanpak levert gebruikers een fikse besparing op. “Op deze manier krimpen de printkosten met 30 à 50 percent,” weet Piet Hanssens. “Gebruikers schaffen zich steeds vaker kleurenprinters aan. Met vaste tarieven voor zwart-wit en kleur missen ze deze besparing. Een gebruiker van onze toestellen kan nu kiezen voor één prijs voor kleurenprints of voor onze ‘driekleurenteller’. Wie kostenbewust is, gaat al gauw voor dit concept. Zij blijven geen e-mailprints, die amper een paar uur levensduur kennen, afdrukken aan een al te hoge prijs. Een prijs voor kleurendruk kan tot tienmaal hoger liggen dan zwart-wit. En nu kan je voor weinig kleur ook aanzienlijk minder betalen.”

Een kost volgens de waarde

“Veel hangt af van de waarde van het document in kwestie,” weet Hendrik De Hertogh. “Een waardevol document verantwoordt natuurlijk een duurdere afdrukkost, maar voor veel documenten hoeft dat helemaal niet. Wie bewust de kostprijs en waarde aan elkaar wilt koppelen, valt bij ons automatisch op een lager kostenniveau. Het tarief met de laagste tonerdekking geldt voor documenten met minder dan 2 percent kleur. Dat klinkt als heel weinig, maar dat valt behoorlijk mee.”

Een formulier dat voorzien is van meerdere kleurvlakken, kan bijvoorbeeld nog onder deze categorie vallen. Een pagina met kleurrijke diagrammen plus een groot kader op gekleurde achtergrond behoort nog tot de middencategorie, qua dekking met kleur. In de derde en duurste categorie zitten dan bijvoorbeeld de afdrukken van zeer kleurrijke en grote foto’s. Dankzij de 3 verschillende prijsniveaus voor kleurenafdrukken bij KYOCERA, betaalt de klant enkel wat hij echt verbruikt, wat aanzienlijke besparingen oplevert.

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.