Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Langetermijnoplossing voor het energieverbruik

Claude Deladrière is zaakvoerder van een kmo die 25 mensen tewerkstelt. Door Energy Kronos van Electrabel te gebruiken, is hij erin geslaagd zijn energiefactuur te verlagen.

Etablissements Deladrière is al ruim een eeuw gevestigd in het Henegouwse Quaregnon. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud en de herstelling van industriële machines voor tal van sectoren, zoals de staal- en cementindustrie, de chemiesector en de luchtvaartindustrie. De onderneming heeft zich bovendien gespecialiseerd in de ontwikkeling van andere activiteiten, zoals het afstemmen van nieuwe machines op de noden van de klanten, het beheer van projecten en het computergestuurd ontwerpen.

Elektriciteit is voor de kmo een belangrijke uitgavenpost. De maandelijkse factuur bedraagt circa 3 500 euro. De onder neming beschikt over een eigen hoogspanningscabine en twee interne, driefasige netwerken, een van 380 volt en een van 220 volt. En net op het vlak van energie heeft Claude Deladrière onlangs problemen vastgesteld.

‘Na aandachtig mijn facturen te hebben bestudeerd, heb ik twee zaken ontdekt. Enerzijds kent mijn elektriciteitsverbruik elk jaar op hetzelfde moment een forse daling, terwijl mijn activiteit niet wijzigt. Anderzijds had ik een ongunstige Cosinus Phi. Daardoor moest ik boetes aan de distributienetbeheerder betalen die vorig jaar ongeveer 500 euro bedroegen.’

Energy Kronos van Electrabel biedt hulp

De Cosinus Phi meet de hoeveelheid reactieve energie die de klant verbruikt. De optimale waarde ligt tussen 0,9 en 1 en wordt ongunstig als ze lager ligt. De beste manier om het verbruik van reactieve energie terug te schroeven is door de installatie van een condensatorenbatterij. Die compenseert de reactieve energie. Om een langetermijnoplossing te vinden richtte de zaak - voerder van Etablissements Deladrière zich tot Electrabel. ‘Wij hadden al vaste condensatoren. Op advies van Electrabel hebben wij er nieuwe laten plaatsen die werken met tijds periodes’, preciseert Claude Deladrière.

‘Wij wilden onze condensatoren in realtime kunnen regelen om ons verbruik te optimaliseren, maar daarvoor moesten we ons verbruik kunnen meten. Dankzij Energy Kronos kon de kmo per kwartier de parameters met betrekking tot het energieverbruik online opvolgen. Op die manier kon ze sneller reageren en de condensatoren beter afstellen. ‘Ik hoop op die manier ook een verklaring te kunnen vinden voor de forse verbruiks - daling die ik jaarlijks vaststel’, geeft Claude Deladrière toe. Hij gebruikt de toepassing nu 6 maanden en heeft sindsdien nog geen enkele boete moeten betalen.

Tips voor een lagere energiefactuur

  • Houd het energieverbruik van uw eindtoestellen (compressor, verlichting, verwarming,...) nauwlettend in de gaten.
  • Analyseer op regelmatige basis uw verbruiksgrafieken.
  • Neem contact op met Electrabel. Analyseer de Cosinus Phi en vervang uw condensatoren indien nodig. 

 

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.