Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Zeven sleutels voor duurzaam succes

©Frank Toussaint

De meest succesvolle familiebedrijven slagen erin praktijkgerichtheid en zin voor innovatie, strategieën en een uitgesproken commercieel inzicht te integreren in de onderneming, zonder de zorg voor de familie uit het oog te verliezen. Dat blijkt uit de studie Staying Power. Eric Van Hoof, Family Business Center of Excellence Leader bij EY distilleert voor u de zeven sleutels tot succes.

Succesvolle familiebedrijven zorgen voor opvolging

87% van deze succesvolle bedrijven kent vandaag zijn opvolger al. Dat toont dat een aanpak voor traditionele overdracht en voor mogelijke noodgevallen cruciaal is.

Vrouwen in leiding gevende functies

70% overweegt een vrouw te benoemen als volgende CEO. Er zitten per bedrijf wereldwijd gemiddeld vijf vrouwen in het topmanagement. Bovendien worden er gemiddeld vier vrouwen klaargestoomd voor hogere leidinggevende functies. Meer dan de helft heeft minstens één vrouw in de raad van bestuur.

Branding boezemt vertrouwen in

76% van de respondenten profileert zich als een familiebedrijf in hun reclame en persberichten of via websites, sociale media en ander promotiemateriaal.

Goede communicatie en gezonde conflicten

90 procent houdt regelmatig familieof aandeelhoudersvergaderingen om zakelijke kwesties te bespreken. 70 procent belegt op gezette tijden familiebijeen komsten om familiezaken te bespreken en 64 procent heeft een familieraad die regelmatig samenkomt.

Cyberrisico’s: schrikbeeld is aanwezig

Een kwart van de bedrijfs leiders weet niet hoe cyberrisico’s hun bedrijf kunnen treffen. Onder de respondenten die zich wel bewust zijn van het gevaar, gelooft 55 procent dat het risico matig tot hoog is. Opmerkelijk is dat driekwart van de ondervraagden ervan overtuigd is dat hun bedrijf cyberrisico’s daadwerkelijk goed aanpakt.

Familie op de eerste plaats

90% van de respondenten heeft een operationele raad van bestuur, vooral samengesteld uit familieleden. Bij slechts 28 procent bestaat die raad voor minstens de helft uit externe bestuurders.

Duurzaamheid is een belangrijke waarde

Meer dan 50 procent zet vol in op MVO-praktijken, en een indrukwekkende 81 procent doet aan liefdadigheid. Bovendien heeft 85 procent een deontologische code en 47 procent een familiestichting.

 

CONTACT:
Eric Van Hoof
Family Business Center of Excellence Leader
tel.: +32 (0)2 774 91 67
Eric.van.hoof@be.ey.com

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.