De situatie van vandaag vergelijken met die van de jaren 70 houdt geen steek, aldus de experts tijdens het FIF-debat. Ze zijn voorzichtig optimistisch over de dreigende recessie. Tijdens een levendig debat geleid door Serge Mampaey, journalist Financial Markets bij De Tijd, deelden drie vooraanstaande vermogensbeheerders hun unieke kijk op beleggen onder dreiging van een mogelijke recessie en stagflatie.
Grondstoffen en levensmiddelen worden fors duurder, de inflatie in België stijgt naar 9 procent én het aantal faillissementen in ons land is in nauwelijks één jaar tijd verdubbeld. Toch zien de drie experts het niet somber in.
‘Begin dit jaar ontwaakte de wereld stilaan uit zijn lockdown en werd in Europa 4 procent economische groei voorspeld: dat is immens, waardoor inflatie niet noodzakelijk slecht is’, vertelt Daniel Morris, Chief Market Strategist bij BNP Paribas Asset Management.
Hij verwacht dat de prijs van grondstoffen en energie de komende maanden niet meer zo fors zal stijgen, en volgend jaar opnieuw zelfs kan dalen. ‘Een stijging van nog eens 50 procent is volgens diverse studies zeer onwaarschijnlijk. Er is geen reden tot paniek.’ Die groei vertraagt nu en de inflatie stijgt.
Maar de groei blijft groot, gelooft ook Johan Van Geeteruyen, Chief Investment Officer bij Degroof Petercam Asset Management (DPAM). ‘De situatie van vandaag vergelijken met de recessie uit de jaren 70 houdt geen steek. Toen was de werkloosheidsgraad veel hoger en vandaag reageren de centrale banken sneller en doordachter met maatregelen tegen de inflatie.’
Kevin Thozet, Portfolio Advisor en Lid van het Beleggingscomité bij Carmignac is voorzichtiger. ‘Als er morgen een gasembargo komt, zullen diverse prijzen nog verder stijgen en valt het niet uit te sluiten dat de economische groei stilvalt en we alsnog in een recessie belanden. Al zie ik dat de komende maanden nog niet meteen gebeuren.’