Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘We moeten meer gezinnen aan het beleggen krijgen’

Slechts 10 procent van de gezinnen belegt in fondsen. Dus moeten we beleggen minder ingewikkeld maken. Want wie niet belegt, verliest geld. Aldus een van de sprekers tijdens het vierde Fund Insiders Forum (FIF), een evenement voor fondsenprofessionals, in Brussel. Een overzicht van de keynotes.

Voorafgaand aan FIF peilde de redactie van De Tijd en L’Echo bij 55 fondsenaanbieders naar de belangrijkste trends op de Belgische fondsenmarkt. ‘Duurzaam beleggen is hét thema van vandaag en morgen’, vertelde Tijd-fondsenspecialist Peter Van Maldegem tijdens de introductie.

‘Bijna 70 procent van de fondsenhuizen wil zijn aanbod volledig ESG-proof maken. Twee op de drie fondsenaanbieders hebben momenteel een nieuw duurzaam fonds in de pijplijn zitten.’ Maar die focus op duurzaamheid en de toegenomen regelgeving geven fondsenhuizen amper ruimte om hun kosten van actieve fondsen verder te laten dalen.

‘Omdat de marges onder hogere druk komen te staan, verwachten negen op de tien fondsenaanbieders de komende maanden meer fusies en overnames in de sector.’

Kwaliteitsgegevens

Tanguy van de Werve, directeur- generaal van EFAMA, de beroepsorganisatie die de Europese vermogensbeheersector vertegenwoordigt, sprak niet alleen over de uitdagingen van de evoluerende regelgeving voor de financiële sector, maar ook over de voordelen die ze kunnen opleveren. Zo juichte hij het MiFIR-voorstel van de Europese Commissie toe over de geconsolideerde transactiemeldingsregeling (consolidated tape – CT).

Om goede beleggingsresultaten te behalen, hebben we toegang nodig tot kwaliteitsgegevens.

Tanguy van de Werve
directeur-generaal van EFAMA

‘Om goede beleggingsresultaten te behalen, hebben we toegang nodig tot kwaliteitsgegevens.’ Voorts wees Tanguy van de Werve ook op de noodzaak om meer gezinnen aan het beleggen te krijgen. Amper 8,6 procent van de Europese bevolking bezit beursgenoteerde aandelen en slechts 10,2 procent belegt in investeringsfondsen, aldus cijfers van de Europese centrale bank.

‘Om dat aantal naar omhoog te krijgen, moeten we werk maken van investor empowerment. We moeten investeren en beleggen minder complex maken.’ Want wat ingewikkeld lijkt, wekt de indruk risicovoller te zijn, aldus verschillende studies. ‘We moeten mensen duidelijk maken dat niets doen met hun spaargeld aan het einde van de rit meer kost.’

Clustering

Klaus Kaldemorgen, Star Fund Manager bij DWS vertelde tijdens zijn keynote hoe risico’s gediversifieerd kunnen worden binnen multi-asset in de huidige wereld van stijgende rentes. ‘Aandelen moeten een groter gewicht krijgen in de mix. Want obligaties zijn niet langer het baken van stabiliteit dat ze ooit geweest zijn. Clustering kan helpen om ongelijksoortige aandelen te scheiden en een multi-asset portefeuille robuuster te maken.’

Een gemiddelde return van 12 procent per jaar, dat zal zich wellicht niet herhalen. Het zal een stuk minder en bovenal volatieler zijn.

Klaus Kaldemorgen
Star Fund Manager bij DWS

Andere activaklassen blijven nog nodig voor extra diversificatie. Kaldemorgen wierp ook een blik op de mogelijke toekomst. Het voorbije decennium leverden aandelen een gemiddelde return van 12 procent per jaar op. ‘Dat fenomeen zal zich wellicht niet herhalen. Het zal een stuk minder en bovenal volatieler zijn.’ Een gemiddelde jaarlijkse return van 6 procent over de komende tien jaar acht hij wel mogelijk.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.