Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Er zijn deuren dicht gegaan, maar er gingen er ook nieuwe open'

Marnix Arickx, Yves Ceelen, Serge Mampaey, Vincent Juvyns, Marco Willner, Stacey Notteboom

Als gevolg van de coronamaatregelen werd de derde editie van het jaarlijkse Fund Insiders Forum (FIF) dit jaar volledig digitaal georganiseerd. Uiteraard werd de coronapandemie ook uitvoerig besproken tijdens het driedaagse event. Maar topsprekers Marc Faber, Roelfien Kuijpers, Terry Smith, Johan Lema, Karel Baert en Philipp Vorndran hadden het opvallend genoeg vaak over de kansen die deze situatie biedt.

De coronacrisis heeft onze wereld en dus ook de fondsenmarkt drastisch veranderd. Daarom evolueerde FIF in 2020 van een fysiek eendagsevent in Tour & Taxis naar een virtuele driedaagse afspraak. Institutionele investeerders, brokers en fondsenbeheerders konden onder meer interactieve webinars en redactionele debatten volgen.

Van 29 september tot 1 oktober konden de deelnemers kiezen wanneer én welke sessie ze thuis of op kantoor meepikten. Elke FIF-namiddag begon met een plenair gedeelte, er waren debatten en interviews met (inter)nationale sprekers.

Dr. Doom

Marc Faber opende het event met zijn visie op de markten van vandaag en morgen. De Zwitserse eigenzinnige investeringsanalist, auteur en ondernemer had het niet alleen over de kommer en kwel van corona, maar vooral ook over de nieuwe opportuniteiten die hieruit ontstaan zijn. ‘Er zijn deuren dicht gegaan, maar er gingen er ook nieuwe open: de marktkansen liggen in die veranderingen.’

Verder verwees hij naar de internationale politiek en het bijdrukken van geld. Dat heeft volgens hem een schadelijke impact op de reële economische groei en de welstand van veel mensen. ‘Vooral jongeren zijn hiervan het slachtoffer: zij verdienen nu minder dan hun ouders toen die dezelfde leeftijd hadden.’ Hij pleitte ook voor het democratischer maken van de fondsenmarkt voor kleinere investeerders.

‘Groene taxonomie’

De tweede FIF-dag schoot uit de startblokken met een inspirerende Q&A met Roelfien Kuijpers, Managing Director en Global ESG Client Officer bij DWS. Zij vertelde dat ze een voorstander is van de ‘groene taxonomie’ van de EU, die ‘duidelijk definieert welke investeringen vanaf 2021 officieel duurzaam genoemd mogen worden’.

Aansluitend volgde een presentatie door de CEO & CIO van Fundsmith: Terry Smith, die weleens de Britse Warren Buffett genoemd wordt. Tijdens het afrondende gesprek met journalist Peter Van Maldegem had Smith het over ‘waarde versus kwaliteit’ bij beleggen in aandelen. ‘Kwaliteit wint het áltijd op de lange termijn’, is zijn rotsvaste overtuiging.

Inspirerend debat

Het succesvolle digitale driedaagse event werd afgesloten met een inspirerend debat tussen moderator Serge Mampaey en vijf fondsenspecialisten: Marnix Arickx (BNP Paribas Asset Management), Yves Ceelen (DPAM), Vincent Juvyns (J.P. Morgan Asset Management), Stacey Notteboom (M&G) en Marco Willner (NN Investment Partners).

Ze spraken uitvoerig over de impact van de coronacrisis op de strategische en dagelijkse werking van de fondsensector: het plotse thuiswerk van fondsmanagers, de daarbij horende uitdagingen voor de IT-infrastructuur, klantenrelaties onderhouden: face to face en op afstand. Hun besluit? Corona heeft aangetoond dat ‘in’ de markt blijven belangrijker is dan te proberen om de markt te timen.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.