FIF zoomde dit jaar via 16 webinars in op diverse trends, strategieën en prognoses uit fondsenland. Een greep uit het ruime aanbod.
Thema 1: Duurzaamheid
Green Bonds
De markt voor groene obligaties is vandaag meer dan 600 miljard euro waard. In zijn presentatie focuste Bram Bos, Lead Portfoliomanager Green Bonds Strategies bij NN Investment Partners, op de normen voor groene obligaties. ‘Uitgevers leven die vrijwillig na, en de manier waarop ze dat doen, kan variëren. Actief management speelt daarom een cruciale rol bij de selectie van de juiste green bonds.’
Energietransitie
Een succesvolle energietransitie is een belangrijke voorwaarde voor het oplossen van de klimaatcrisis. ‘Via doelgerichte investeringen in oplossingen rond groene waterstof, slimme elektriciteitsnetten, elektrische voertuigen en batterijopslag streven we de komende twintig jaar veelbelovende marktopportuniteiten én een betere wereld na’, stelde Edward Lees in een prikkelend webinar. Hij is sinds 2019 Co-Lead PM Energy Transition Strategy bij BNP Paribas Asset Management.
Impact Investing
‘Impact investing is niet hetzelfde als ESG’, verduidelijkte Kelly Hebert, Head of Belux bij M&G Investments. ‘ESG weert bedrijven die onvoldoende duurzaam opereren. Impact investing daarentegen focust gericht op bedrijven die via hun producten en diensten positieve en vooral meetbare oplossingen leveren voor wereldwijde uitdagingen.’ Kelly Hebert ging dieper in op strategieën die M&G vandaag gebruikt bij het investeren in internationale impactvolle, beursgenoteerde bedrijven.
Thema 2: Emerging markets
Chinese obligaties
‘Onshore Chinese obligaties en aandelen zijn té groot om nog te negeren’, meent Luke Richdale, Head of the Emerging Markets and Asia Pacific Equities Specialist team bij J.P. Morgan Asset Management. Terwijl de Chinese aandelen- en obligatiemarkten de op één na grootste ter wereld zijn, ontdekken internationale beleggers de onshore markten nog maar pas. ‘Die aandelen bieden toegang tot aantrekkelijke, structurele groeitrends, zoals consumptieverbetering, binnenlandse technologie en innovatie in de gezondheidszorg’.
Thema 3: Multi-asset & Convertible bonds
Horizon
De Horizon-strategieën van Degroof Petercam Asset Management (DPAM) hebben bewezen dat ze op de lange termijn solide rendementen kunnen opbouwen. Ze gebruiken one-stopportefeuilles, met een sterke diversificatie verspreid over activaklassen, landen, beleggingsstijlen en financiële instrumenten. ‘We streven naar een aantrekkelijk risico-rendementprofiel, via een actief portefeuillebeheer, op basis van sterke overtuigingen die inspelen op beleggingsopportuniteiten, legde Casper De Ceuster uit, CFA bij DPAM.
Kredietverstrekker wordt aandeelhouder
Converteerbare obligaties bieden ingebedde aandelenopties. Ze behoren tot een financieringsvorm waarbij beleggers kunnen starten als kredietverstrekker met de mogelijkheid om te eindigen als aandeelhouder. ‘Wij ervaren dat convertible bonds stilaan een aparte activaklasse vertegenwoordigen’, besprak Arnaud Brillois, CFA bij LAZARD. ‘Hun vloeiende identiteit is dé kracht van converteerbare obligaties. Ze vertonen over het algemeen obligatieachtige kenmerken in dalende aandelenmarkten, en aandeelachtige kenmerken in stijgende markten.’
Levensverzekeringen
In tijden van lage rentes zoeken klanten met een lage risicobereidheid alternatieven om inkomsten te genereren. Levensverzekeringen kunnen dan een antwoord zijn. Naargelang de gekozen activa en de onderliggende structuur kunnen tak 23-producten een zekere graad van veiligheid bieden. ‘De verwachte opbrengst van deze structuren is afhankelijk van de onderliggende constructie’, verduidelijkte Sébastien Leclercq, CAIA bij Belfius Verzekeringen. ‘Wij combineren voor onze klanten veiligheid met het opwaartse potentieel van de beurzen.’
Pensioenfondsen
Nu de pensioenuitkeringen in de eerste pijler enorm onder druk staan, worden aanvullende bedrijfspensioenen voor iedereen steeds onmisbaarder. ‘Maar om aanvullende pensioenen voor iedereen toegankelijker en transparanter te maken, is er een veralgemening en verdieping van de tweede pijler nodig: mét behoud van het fiscale kader en de verworven rechten van de deelnemers’, bepleitte Ann Verlinden, Secretaris-Generaal bij PensioPlus.