Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Elektrische mobiliteit met uitgebreid rijbereik

Met de introductie van de ID.3 luidde Volkswagen vier jaar geleden een nieuw tijdperk in. Vandaag heeft de Duitse autobouwer een compleet gamma aan honderd procent elektrische voertuigen met opmerkelijke prestaties uitgebouwd.

De toekomst is elektrisch, zoveel is duidelijk. Met het oog op de transitie naar volledige elektromobiliteit startte Volkswagen jaren geleden al met de ontwikkeling van duurzame technologieën. Dat leidde tot de lancering van de ID.3 in 2019: een gamechanger op het vlak van rijplezier, comfort, design, ruimte-invulling en connectiviteit.

Sindsdien breidde de autobouwer zijn elektrisch gamma uit met de ID.4, de ID.5 en de ID. Buzz. De ID.4 is een robuuste en dynamische SUV die in 2021 werd verkozen tot World Car of the Year. De ID.5 combineert de sportieve uitstraling van een SUV met de elegantie van een coupé. En dan is er nog de ID. Buzz, het allereerste honderd procent elektrische busje van Volkswagen: revolutionair, multifunctioneel en geconnecteerd, maar met een knipoog naar het verleden.

Advertentie

Naast de aangename rijervaring, de soepelheid en de hoge prestaties is de ruime actieradius een grote troef van het ID.-gamma. “Verschillende modellen hebben een bereik van meer dan 500 kilometer (WLTP*), waardoor ze geschikt zijn voor zowel dagelijkse ritten als verre verplaatsingen”, illustreert Noam Grootvriendt, fleet manager voor Volkswagen bij D’Ieteren. “En met een snellader laad je in een halfuur tachtig procent van de batterij weer op.”

CO2-neutrale balans

Elk 100% elektrisch ID. model laat u emissievrij rijden en heeft bovendien een CO2-neutrale balans. Dat betekent dat de leveranciers van onderdelen zorgvuldig worden uitgekozen, dat hij gemaakt wordt met groene energie en dat de onvermijdelijke C02-uitstoot bij de productie gecompenseerd wordt met investeringen in milieuprojecten. Hiermee illustreert de Volkswagen-groep haar ‘Way to Zero’-missieverklaring om tegen 2050 volkomen uitstootvrij te zijn.

Nieuwe modellen

Het elektrische gamma van Volkswagen wordt in de tweede helft van 2023 uitgebreid met de ID.7: een elegante en ruime sedan in het grotere D/E-segment. Noam Grootvriendt: “Deze nieuwkomer combineert de ruimte van een berline met een scala aan assistentiesystemen en digitale features. Het aerodynamisch design draagt bovendien bij tot een rijbereik van zo’n 700 kilometer. Later dit jaar verschijnt ook een breakversie van deze ID.7.”

Ook de ID.3 kreeg intussen een facelift. De tweede generatie van Volkswagens paradepaard heeft een volwassener gezicht dankzij de strakke lijnen. “Een futuristische look aan de buitenkant, een ruimtewonder binnenin”, klinkt het. Het Duitse automerk is erin geslaagd de omvang van een Passat te laten passen in het compacte formaat van een Golf. Daarnaast bundelt de nieuwe ID.3 allerlei (deels optionele) innovaties voor meer comfort. Denk aan rijhulpsystemen, oplaadfuncties, een parkeerassistent, een navigatiesysteem met Augmented Reality en verschillende connectiviteitsoplossingen. De nieuwe ID.3 kan nu al op volkswagen.be geconfigureerd worden.

Business-uitvoering

Op basis van de meest gevraagde opties in ons land stelde Volkswagen voor elk model - ook voor alle ID.’s - een Business-uitvoering samen. Het betreft een exclusieve configuratie, ontworpen voor wie behoefte heeft aan meer comfort en aan de grootste ‘value for money’-verhouding. Extra opties toevoegen kan nog altijd.

“Zo’n Business-uitvoering is voordeliger dan de wagen à la carte samen te stellen”, weet Noam Grootvriendt. “Het geeft je de garantie om in een perfect uitgeruste elektrische wagen te rijden tegen een uitstekende prijs. Andere financiële troeven zijn - naast de honderd procent fiscale aftrekbaarheid – een positief effect op de maandelijkse aflossingen, een verminderd voordeel van alle aard en een hoge restwaarde van het voertuig.”

In 2025 brengt Volkswagen de ID.2 op de markt: een volledig elektrische wagen die minder dan 25.000 euro zal kosten en over een rijbereik van 450 kilometer zal beschikken.

Noam Grootvriendt
Fleet Manager voor Volkswagen bij D’Ieteren

Volkswagen benadrukte onlangs sowieso de wagen van het volk te willen zijn. “Daarom brengen we in 2025 de ID.2 op de markt”, onthult Noam Grootvriendt. “Het is een volledig elektrische wagen die minder dan 25.000 euro zal kosten en over een rijbereik van 450 kilometer zal beschikken. In 2026 komt er zelfs een instapmodel van minder dan 20.000 euro.”

* WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure, een verbruikstest die alle nieuwe elektrische auto's verplicht moeten afleggen. De WLTP geeft ons meer inzicht in het energieverbruik en de reële actieradius van elektrische auto's.

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.