Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Vijf stappen in de richting van succes

©Shutterstock

Het succes van beleggingsfondsen staat of valt met de deugdelijkheid van het investeringsbeleid. Aberdeen legt de nadruk op een allesomvattende aanpak.

De kern van het uitgebreid investeringsproces van Aberdeen bestaat uit bottom-up fundamentele research, macro-economische analyse en rigoureus risicobeheer. Voor elke investeringsbeslissing doorlopen de fondsmanagers een vijfstappenplan:

 1. Fundamentele research
  Het wereldwijde netwerk van lokaal verankerde investeringsprofessionals ontwikkelt voor elke potentiële belegging een analyse op basis van Aberdeen’s ‘Total Analytical Package’ (TAP). Deze template is essentieel om geïnformeerde beslissingen te nemen. Zo bevat elke informatiebundel een overzicht van kredietwaardigheid, betaalstructuur en restwaarde van mogelijke investeringen. Bovendien wordt het framework voortdurend geüpdatet en is het centraal te raadplegen. Op die manier kunnen fondsmanagers, analisten en traders wereldwijd en in real-time discussiëren over kandidaat-beleggingen.

 2. Regionale relatieve waardering
  Nadat alle beschikbare informatie is verzameld, begint de waardering. In eerste instantie gebeurt een vergelijking op regionaal niveau. Deze relatieve waardering helpt de beste opportuniteiten te identificeren. Want een lokale vergelijking houdt het meest rekening met actuele marktomstandigheden en mogelijke kansen en bedreigingen.

 3. Globale relatieve waardering
  Beleggingen met een aantrekkelijke regionale relatieve waardering, worden samengevoegd in een globale selectie van investeringsmogelijkheden. Het wereldwijde investeringsteam filtert vervolgens de opportuniteiten, met het oog op de samenstelling van een gediversifieerde portefeuille van relatief goedkope beleggingen. Dure investeringen of beleggingen met een slechte risico-rendement balans worden vermeden.
 4. Scenarioanalyse
  Beleggingen die slagen voor zowel de regionale als de globale waarderingstesten ondergaan een scenarioanalyse. Die simuleert prestaties onder uiteenlopende marktomstandigheden. Het resultaat? Een voorspelling van de verwachte opbrengst en het maximale verlies van de portefeuille.
 5. Portefeuillesamenstelling
  De portefeuille bevat in essentie de beste beleggingsopportuniteiten. Hij is een weerspiegeling van de overtuigingen die gedurende het investeringsproces doorslaggevend waren. Uiteraard worden de posities continu bewaakt en gewijzigd indien nodig. Dankzij feedback in de vorm van performantie-attributie kunnen fondsmanagers altijd in het belang van de cliënten handelen.
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.