Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De minister wil een nieuw elan voor de maakindustrie

“We zijn nog niet top in innovatie omdat het onderzoek nog te weinig in nieuwe producten met een toegevoegde waarde uitmondt.” Kris Peeters, Federaal minister van Werk en Economie

Het zal aan de intenties van de nieuwe minister van Werk en Economie niet liggen, mocht de industrie in ons land niet genoeg innoveren. Vicepremier Kris Peeters toonde zich eerder al een sterke believer met daadkracht, ook in zijn vorige functie als minister-president van de Vlaamse regering. De industrie mag dynamische steun verwachten.

Federaal minister van Werk en Economie, Kris Peeters, vindt dat de huidige, forse aandacht voor innovatie zeer terecht. “Innovatie is onmisbaar om mee te bouwen aan oplossingen voor een ingrijpend veranderende wereld. Grondstoffenschaarste en klimaatveranderingen vereisen duurzame oplossingen, de vergrijzing vergt een nieuwe gezondheidszorg, de digitale revolutie creëert een nieuwe economie en de toenemende wereldbevolking smeekt om voedseloplossingen zonder de aarde uit te putten, om maar enkele evoluties te noemen.”

It’s the brains, stupid

Zeker voor een kleine binnenlandse markt beschouwt hij innovatie als elementair. “Voor ons is wereldwijde export naar nichemarkten doorslaggevend. Onze vruchtbaarste grondstof om het verschil te maken heet kennis, brains. De industrie moet ze benutten via samenwerking in clusters om innovaties te laten opbloeien waarnaar de nieuwe wereld vraagt en om het afkalven van de maakindustrie te stoppen. Wij zullen het immers niet redden met de diensteneconomie alleen.”

Advertentie

De overheid heeft al goede maatregelen genomen. “Er is ingezet op hervormingen voor de intellectuele eigendomsrechten, omdat ze bij de belangrijkste versterkers van innovatie zijn. De octrooiaanvraag werd veel minder belast, om ze aantrekkelijker te maken voor industrie en KMO's. Het aantal aanvragen steeg ook. De octrooiwetgeving is afgestemd op internationale normen en flexibeler voor gebruikers. België ratificeerde snel het akkoord om één gemeenschappelijk Europees octrooi en een eengemaakt octrooigerecht te creëren. Er kwam een Wetboek van economisch recht, dat alle relevante regelgeving overzichtelijk bundelt.”

Van ontwikkeling naar product

Er is nog werk aan de winkel, beseft de minister. “Ons land zit internationaal in de subtop van innoverende landen, vooral dankzij zijn onderwijs, de verleende octrooien en de innovatieve bedrijven. We zijn nog niet top omdat het onderzoek nog te weinig in nieuwe producten met een toegevoegde waarde uitmondt. Dus gaan we door. In 2015 volgt een takshervorming voor octrooien. Het systeem wordt eenvoudiger en de octrooibescherming toegankelijker voor industrie en KMO's. Het eengemaakte octrooigerecht wordt in 2016 operationeel. Onze diensten werken via de Raad voor de Intellectuele Eigendom ook samen met het bedrijfsleven. De belangen van alle stakeholders komen er aan bod. Men kan er ook terugkoppelen over genomen maatregelen. Hij denkt ook een stuk verder. “De overheid moet de industriële evolutie juist duiden om dan de noodzaak van zijn nieuw industrieel beleid duidelijk te maken. Zij kan een beter klimaat creëren, met aangepaste regelgeving, cofinancieringsmodellen, exportbevordering of door zelf vroege gebruiker van innovaties te zijn, zoals waterstofbussen of elektrische auto’s.”

Essenscieel

Als innovatiebeliever ziet Kris Peeters de essenscia Innovation Award uiteraard zitten. “Zulk initiatief onderstreept het belang van innovatie en maakt mensen en bedrijven ervan bewust hoe zij bijdraagt aan onze economie. In een onzeker klimaat blijven chemie, kunststoffen en life sciences groeien. De sector is cruciaal in België, met bijna 90.000 directe jobs, 145.000 indirecte jobs en 3,1 miljard euro O&O-uitgaven.”

Advertentie
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.