Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De oestrogeen-revolutie

Jean-Michel Foidart en François Fornieri ©Christophe Ketels

Contraceptiva en een menopauze zonder bijwerkingen. Daarmee wil het Belgische laboratorium Mithra een revolutie in de sector ontketenen. Het maakt daarvoor gebruik van een lang miskend natuurlijk hormoon.

Estetrol is een oestrogeen dat midden jaren 60 ontdekt werd, en onlangs uit het vergeethoekje werd gehaald door het Belgische laboratorium Mithra, gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid. ‘Estetrol, ook E4 genoemd, wordt geproduceerd door de lever van de menselijke foetus’, legt professor Jean-Michel Foidart uit, medeoprichter van Mithra en lid van het wetenschappelijk comité van het bedrijf. ‘Oestrogenen hebben enerzijds een beschermend effect op de hersenen, het hart, de lever en de borsten, maar verhogen anderzijds het risico op bloedklonters. Bij vrouwen in de menopauze kunnen ze ook dementie of hartproblemen in de hand werken. Maar met estetrol krijg je de positieve effecten van oestrogenen, zónder de bijwerkingen.

De resultaten van onze preklinische en klinische tests zijn bijzonder hoopgevend. De lopende tests – wij bevinden ons in fase III voor de anticonceptie en in fase II voor de menopauze – moeten dat bevestigen.’ Mithra diende voor E4 26 octrooien in. Die dekken een zestigtal landen, verspreid over 5 continenten en lopen minstens tot 2032.

‘Een interne cel van juristen, wetenschappers en commerciële experts denkt niet alleen na over de beste toepassingen, maar ook over manieren om diezelfde toepassingen te beschermen’, vertelt François Fornieri, medeoprichter van Mithra.

Meer dan een blockbuster

Het potentieel van zo’n molecule is groter dan dat van een blockbuster. Dat is een geneesmiddel dat wereldwijd meer dan 1 miljard dollar omzet realiseert. ‘De wereldwijde anticonceptiemarkt wordt geschat op ruim 14,3 miljard dollar per jaar en die van de menopauze op 6,35 miljard’, preciseert de ondernemer.

‘Met esterol krijg je de positieve effecten van oestrogeen, zonder de bijwerkingen.’
Jean-Michel Foidart en François Fornieri
Oprichters van Mithra

‘Wij werken in Luik de bouw af van een van de grootste R&D-centra ter wereld. Dat is een investering van 75 miljoen euro die al 30 nieuwe banen heeft opgeleverd. Tegen 2019 zullen we 200 mensen in dienst hebben. En later wellicht nog meer.’

Estetrol sluit volledig aan bij de doelstellingen rond duurzame ontwikkeling. Het is een natuurlijk oestrogeen dat bijna volledig gemetaboliseerd is en weinig sporen in de urine achterlaat. Dat in tegenstelling tot synthesehormonen die via de menselijke urine en afvoersystemen tot in rivieren teruggevonden worden. Bovendien heeft het Luikse bedrijf de stadia van het productieproces van tien naar zeven herleid. Daardoor verkleint het zijn ecologische voetafdruk. ‘Dankzij zijn uniek profiel verhoogt estetrol het comfort van de patiënt, terwijl het toch beantwoordt aan de behoeften van de volksgezondheid’, besluit François Fornieri.

Mithra in een notendop

  • Omzet: 20 miljoen euro
  • Aantal medewerkers: 85
  • Oprichtingsjaar: 1999 (spin-off van de Universiteit van Luik)
  • Investeringen in de innovatie E4: 75 miljoen euro

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.