Advertentie
Advertentie

Een sterk netwerk in dienst van uw onderneming

Internationaal zakendoen is een kwestie van juist geïnformeerd te worden. Op basis daarvan neemt een onderneming beslissingen en bouwt ze haar strategie. En daarbij geven de dosering en de nauwkeurigheid van die informatie de doorslag. Met BNP Paribas Fortis als partner kunt u rekenen op een groep die wereldwijd over eigen teams of betrouwbare antennes beschikt. In heel het netwerk staat het realiseren van uw strategie voorop. Of het nu gaat over de manier waarop u internationaal betaalt of betaald wordt, betalingszekerheid wilt inbouwen of muntrisico’s vermijden. Een gesprek met Veerle Baele (Hoofd Global Trade Solutions), Peter Pollaert (Hoofd Cash Management) en Ivo Mertens (Hoofd Verkoop Valuta- en Rentederivaten).

Strategie eerst

Veerle Baele: Net zoals in een zuivere nationale context moet een ondernemer precies weten waar zijn onderneming naartoe wil en hoe ze zich daarvoor het best wapent. Eerst en vooral analyseert ze vooraf leveranciers, klanten en markten. Voor het buitenland kan dat huiswerk behoorlijk uitdagend zijn. Zeker buiten de Europese Unie, waar markten doorgaans minder transparant zijn.

Ivo Mertens: In het wereldwijde netwerk van BNP Paribas Fortis werken economen die bij dat huiswerk kunnen helpen en hun visie over de lokale markt kunnen geven. Omdat we zelf in bijna 80 landen op de vijf continenten aanwezig zijn, kennen we de lokale investeringsmogelijkheden door en door, net zoals de wetten en regels, de politieke factoren en de administratieve gewoonten.

Advertentie

Veerle Baele: Omdat in een internationaal kader situaties constant veranderen, moeten bedrijven snel kunnen schakelen. Daarom is het belangrijk dat een onderneming snelle, accurate en relevante informatie krijgt, maar geen overdosis.

Peter Pollaert: In een internationale context mag men de waarheid van gisteren nooit zomaar op morgen toepassen. BNP Paribas Fortis houdt echt overal de vinger aan de pols, met zelfs antennes tot in landen waar we als bank niet present zijn.

Van cash …

Peter Pollaert: Bij zuivere import en export telt de sterkte van het netwerk van een bank. Voor een goede service en prijszetting van buitenlandse betalingen bijvoorbeeld moet een bank over genoeg volume en over veel correspondenten beschikken. Uiteindelijk komt het er voor onze klanten op aan dat ze bij import en export respectievelijk veilig kunnen betalen en betaald worden. Wie een filiaal in een ander land opzet, helpen we met de meest geschikte, lokale rekening, maar meteen ook met een elektronisch banksysteem. Zo kan een onderneming vanuit haar centrale thesauriebeheer de buitenlandse rekening optimaal blijven volgen. En, indien mogelijk, cash repatriëren.

… tot krediet

Veerle Baele: Documentaire kredieten en garanties worden gebruikt wanneer een onderneming meer betalingsen leveringszekerheid wil inbouwen. Een interessante optie is de lage financieringskost in België te gebruiken in onderhandelingen met partners buiten Europa, waar de financiële markten minder toegankelijk zijn en kredieten duurder uitvallen. Voor elke onderneming is werkkapitaal een sleutel voor verdere groei. Zo zetten we de ideale combinatie op in België en in het buitenland, voor grote én kleinere ondernemingen. Het laat een Belgisch bedrijf toe zijn partner meer aan zich binden. Of het kan deze troef als pasmunt gebruiken voor een betere productprijs of een ander onderhandelingsvoordeel.

Ivo Mertens: De munt waarin de partner wordt uitbetaald kan ook een onderhandelingstroef zijn en levert misschien wel kortingen op bij de importeur. Bijvoorbeeld wanneer u betaalt in renminbi, is het goed mogelijk dat uw Chinese handelspartner u een korting geeft die groter is dan uw indekkingskosten. Eigenlijk zullen we een onderneming transactie per transactie op de beste manier proberen te ondersteunen.

Beperk die risico’s

Ivo Mertens: Onze diensten werken juist nauw samen om aan elke onderneming die aangepaste oplossingen aan te bieden. We pakken niet uit met een catalogus, maar met service die de behoeften concreet invult. Dat is ook te merken aan de risicobescherming. Eén algemene tip als het over risico’s gaat: speculeer niet. Als uw bedrijf in een groeiland actief wordt, zet u op een bepaald moment de geïnvesteerde euro’s om in de lokale munt. Dat houdt eigenlijk al een vorm van speculatie in, als deze positie niet afgedekt wordt. U moet vooraf bepalen tegen welke wisselkoers u het best werkt, zodat uw risico miniem is en u rendement behoudt.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.