Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Groene golf zet turbo op slimme huizen

De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in de renovatie van gebouwen om de CO2-uitstoot in Europa drastisch te reduceren.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 11 procent van de CO2-uitstoot in Europa. Het verklaart meteen waarom ze een belangrijke schakel zijn in het Europese klimaatbeleid. Want de meerderheid van de gebouwen wordt nog altijd verwarmd met behulp van fossiele brandstoffen. Een heel groot deel van de gebouwen in Europa is meer dan 20 jaar oud en voldoet niet aan de huidige energienormen. ‘Een drastische aanpak is noodzakelijk, willen we de CO2-uitstoot van gebouwen substantieel terugdringen’, zegt Alex Martens, sectoranalist van KBC Asset Management.

Renovatie

Europa pakt dan ook uit met een heuse Renovation Wave Strategy, waarvan de belangrijkste doelstelling erin bestaat om het huidige tempo waaraan oude gebouwen in Europa jaarlijks worden gerenoveerd, te verdubbelen tegen 2030. Martens: ‘Momenteel wordt jaarlijks 1 procent van de gebouwen gerenoveerd. Tegen 2030 moeten dus 2 procent van de gebouwen in Europa jaarlijks een renovatie ondergaan. Dat is goed voor 35 miljoen gerenoveerde gebouwen tegen 2030.’ Het gaat hierbij onder meer om openbare gebouwen zoals onderwijs-, gezondheids- en administratieve voorzieningen.

‘Met apparaten en sensoren die gekoppeld zijn aan het internet maak je je huis slimmer’

Alex Martens
sectoranalist van KBC Asset Management
Alex Martens, KBC Asset Management

‘Het is de bedoeling om energieverspilling tegen te gaan door optimaal te isoleren. Tegelijkertijd ligt de focus op de shift naar verwarming via hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2030 moet het verwarmen en koelen van gebouwen voor 40 procent hernieuwbaar zijn’, zegt Martens.

Die renovatiegolf zal een enorme economische impact met zich meebrengen. Martens: ‘Renovatie is heel arbeidsintensief, creëert veel nieuwe jobs en kan zo de economie bijkomend stimuleren.’ De Europese Commissie schat dat de Renovation Wave Strategy 160.000 nieuwe jobs kan scheppen.

Innovatieve technologieën

De renovatie van gebouwen is slechts één van de vele zaken die nodig zullen zijn om in de toekomst energiezuiniger te wonen. Onder de noemer ‘smart living’ worden intussen een heleboel innovatieve technologieën ontwikkeld die het energieverbruik verminderen. ‘Het ‘internet der dingen’ zal meer en meer ons huis binnendringen,’ aldus Martens.

‘Met slimme apparaten en allerhande sensoren die gekoppeld zijn aan het internet maak je je huis slimmer.’ Sensoren zullen ons waarschuwen op onze smartphones of smartwatches als een raam openstaat of als de verwarming plots hard gaat branden. Via je smartphone de verwarming later aanschakelen als je beslist om ’s avonds uit eten te gaan? De slimme thermostaat maakt het mogelijk.

Groene golf zet turbo op slimme huizen

Lampen, lichtschakelaars en elektronische apparaten krijgen een sensor. De lichtsensor pikt op wanneer de zon opkomt en het buiten licht wordt. Zo kan je programmeren dat de rolluiken omhooggaan als het buiten klaar genoeg is. ‘Meten in welke ruimtes mensen aanwezig zijn, maakt een grote energiebesparing mogelijk voor verlichting, verwarming en airco,’ vertelt Martens. Zo’n aanwezigheids- en bewegingssensoren kunnen in grote kantoorgebouwen tot de helft van de energie besparen. En dat geldt niet alleen voor bedrijven.

Martens: ‘Je hebt vandaag ook al wasmachines met sensoren die nakijken hoeveel was erin zit en wat het optimale wasprogramma is.’

Zijn er nog andere innovaties in de verlichtingsmarkt? ‘In opmars is led-leasing, waarbij de energiebesparing uiteindelijk de investering in ledverlichting betaalt. Daarnaast is er de circulaire verlichting, het zogenoemde Pay per Lux-concept, waarbij je betaalt voor licht en niet voor de lichtinstallatie die eigendom blijft van de fabrikant. Beide innovaties moedigen bedrijven aan om producten te maken die zij zelf maximaal kunnen hergebruiken,’ zegt Martens. 

Beleggerskansen

Om de uitstoot van gebouwen te verminderen, zal de manier waarop we bouwen en wonen de komende decennia grondig veranderen. Vanuit uiteenlopende hoeken worden telkens deeltjes van de oplossing aangereikt. Dat biedt ook kansen voor beleggers.

‘Het segment van de isolatiematerialen steekt er bovenuit. Die markt heeft echt wel de wind in de zeilen. Bovendien is het aantal spelers relatief beperkt, waardoor ze een goede prijszettingsmacht hebben’, zegt Martens. Ook voor de producenten van warmtepompen, hoogrendementsglas, ventilatiesystemen en ledverlichting ogen de vooruitzichten rooskleurig. 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.