Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Bedrijven verliezen bijna helft van inkomsten

De lockdown van het land heeft veel ondernemingen ongemeen hard geraakt. Het inkomensverlies loopt op tot 44 procent en de cashflow slinkt.

‘Ondernemers zitten sinds enkele weken op een rollercoaster. Velen moesten van de ene dag op de andere hun zaak sluiten. Dat is ongemeen hard, zeker als je weet dat ondernemers leven om elke dag iets moois op de wereld te zetten. Intussen verliezen ze ook inkomsten, terwijl hun vaste kosten gewoon doorlopen. Daardoor zitten veel ondernemers nu echt wel in een moeilijke situatie’, zegt Dirk Ector, directeur Ondernemers bij bankverzekeraar KBC.

Cashflow

Een rondvraag door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Tijd Connect en KBC legt bloot hoe diep de coronacrisis snijdt. Driekwart van de ondervraagde ondernemingen en handelszaken ziet een daling van de inkomsten en de cashflow met gemiddeld 44 procent. De terugval is het sterkst bij de kleinere ondernemingen met minder dan 50 werknemers. Zij zien hun cashflow met gemiddeld 52 procent kelderen. Bijna een derde van de ondervraagden vreest op korte of (middel)lange termijn ook voor het voortbestaan van de onderneming.

54 procent van de ondernemingen ziet de betalingsachterstand bij klanten toenemen. Dat doet zich vooral voor in de B2B-sector, waar de gemiddelde toename van de betalingsachterstand uitkomt op ongeveer 30 procent. Verder geeft zowat een op de vier ondernemingen ook aan dat ze zelf meer betalingsachterstand oplopen tegenover leveranciers. Daar bedraagt de gemiddelde toename zo’n 25 procent.

Kredieten

De financiële sector leverde de voorbij weken al inspanningen om precaire situaties enigszins te verlichten. Zo sprak de sector met de federale overheid af dat levensvatbare bedrijven en zelfstandigen tot en met 31 oktober uitstel van betaling krijgen voor de afbetaling van kredieten. Daarnaast is er ook een garantieregeling voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden, die banken verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven en zelfstandigen.

‘Betalingsuitstel voor kredieten en de mogelijkheid om nieuwe kredieten af te sluiten kunnen op korte termijn al een groot verschil maken.’
Dirk Ector
directeur Ondernemers bij KBC

Dirk Ector: ‘Betalingsuitstel voor lopende kredieten en de mogelijkheid om nieuwe kredieten af te sluiten kunnen op korte termijn al een groot verschil maken voor zwaar getroffen ondernemingen.’ Ondernemingen maken ook dankbaar gebruik van die mogelijkheden. Zo ondervindt 16 procent van de ondernemingen al moeilijkheden om hun professionele krediet af te lossen. Daarvan heeft bijna de helft al uitstel van betaling gevraagd, terwijl 30 procent dat nog van plan is.

Contactloos betalen

In volle coronatijd zijn er ook financiële uitdagingen voor de ondernemers en handelszaken die nog volop draaien. ‘Onze klanten hebben allemaal heel specifieke en uiteenlopende noden’, legt Ector uit. ‘Zo hebben onze experts de voorbije weken ondernemers geholpen die een betaaloplossing nodig hadden voor hun in allerijl opgerichte webshop. En we hebben de dag- en transactielimieten opgetrokken voor contactloze betalingen, zodat handelszaken het contact met fysiek geld kunnen beperken. Zulke zaken zijn nu cruciaal.’

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.