Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Ondernemers vinden de weg naar overheidshulp

De verschillende overheden in ons land lanceerden de voorbije weken maatregelen om noodlijdende ondernemingen te helpen. Maar welke maatregel is relevant voor welke ondernemer? Dat is niet altijd even makkelijk te achterhalen, merkt bankverzekeraar KBC bij zijn klanten.

In volle coronacrisis maken ondernemingen dankbaar gebruik van overheidsmaatregelen en compensatiepremies. Dat blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Tijd Connect. ‘Met de uiteenlopende maatregelen gaven de verschillende overheden het signaal dat ze ondernemers op de korte en middellange termijn door deze crisis willen loodsen. Zo hebben noodlijdende ondernemingen toch uitzicht op een doorstart zodra de donkerste wolken zijn overgewaaid’, zegt Dirk Ector, directeur Ondernemers bij KBC. Hij ziet in de overheidsmaatregelen ook een erkenning voor de sleutelrol die ondernemers spelen in onze samenleving.

De overheidsmaatregelen zijn een erkenning voor de sleutelrol die ondernemers spelen in onze samenleving.’
Dirk Ector
Directeur Ondernemers bij KBC
Dirk Ector

 Van de verschillende federale maatregelen is de tijdelijke werkloosheid voor werknemers veruit de populairste maatregel. Zo’n 43 procent van de ondervraagde ondernemingen doet er een beroep op. Dat zijn dan overwegend grote ondernemingen, met meer dan 50 werknemers. Daarnaast doet 31 procent van de bedrijven een beroep op fiscale steun (of is dat toch van plan) en probeert 29 procent van de ondernemingen de betaling van de sociale bijdragen uit te stellen of daar een vrijstelling voor te verkrijgen.

Op het Vlaamse niveau zijn de Vlaamse belastingmaatregelen, de coronahinderpremie en de coronacompensatiepremie veruit de populairste steunmaatregelen. Telkens heeft ongeveer een kwart van de bedrijven daar een beroep op gedaan of is het dat toch van plan. In het Brussels Gewest maken ondernemingen het vaakst gebruik van de opschorting van de betaling van de stadsbelasting (30%), de eenmalige premie van 2.000 of 4.000 euro (21%) of de steun van het Brussels Garantiefonds (21%).

Overstijgen

Er is een lange lijst van overheidsmaatregelen voor getroffen ondernemers. Maar veel van die maatregelen zijn niet altijd bekend bij ondernemers, zo legt de enquête bloot. Een aanzienlijke groep van ondernemers is bijvoorbeeld niet op de hoogte van federale steunmaatregelen zoals het overbruggingsrecht voor zelfstandigen of de garantieregeling voor nieuwe overbruggingskredieten. En Vlaamse ondernemers zijn vaak niet vertrouwd met de Covid-19 waarborg, PMV-ondersteuning of de versoepeling van de VLAIO-subsidies.

Dirk Ector: ‘We hebben natuurlijk het voordeel dat we onze klanten en hun bedrijf heel goed kennen, waardoor we uit het uitgebreide overheidspakket de steunmaatregelen kunnen distilleren die relevant zijn voor iedere afzonderlijke ondernemer. Op die manier konden we onszelf ook overstijgen. We hebben de voorbije weken als bankverzekeraar hard gewerkt om waardevolle oplossingen aan te reiken, ook als die geen deel uitmaakten van ons eigen productaanbod.’

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.