Advertentie
Advertentie
interview

Robotics: de toekomst van automatisering

Peter Van den Spiegel, director data & analytics bij KPMG ©Studio Dann

Digitale transformatie is aan de orde van de dag. Het zet organisaties aan om meer te automatiseren. En vooral: zich te focussen op de toegevoegde waarde in uitgevoerde taken en aangeboden diensten. ‘Robotics Process Automation ondersteunt organisaties in hun digitale transformatie’, vertelt Ann-Sofie Dequae, director bij KPMG. Maar wat is het en hoe pak je het aan?

Robotics: het heeft voor sommigen nog een hoog sciencefictiongehalte, maar het is eigenlijk niet meer dan de volgende stap in businesstransformatie. ‘100 jaar geleden kwamen de mechanische systemen opzetten, 35 jaar geleden zagen we de eerste pc’s in bedrijven, 15 jaar geleden brak het internet door en sinds een jaar of 5 zijn cloud en internet of things erg prominent aanwezig. Robotics, en meer bepaalde de zogenoemde cognitieve systemen, is de nieuwe golf’, situeert Ann-Sofie Dequae, director bij KPMG.

 

Advertentie

Drie facetten van automatisering

Robotics Process Automation, kortweg RPA, is de alomvattende term voor 3 verschillende soorten automatisering die bedrijven kunnen doormaken:

  1. In een eerste wijze, basic automation, worden processen en data geautomatiseerd die zeer gestructureerd zijn in een workflow (rule based en met vooraf gedefinieerde parameters) en geconnecteerd met verschillende systemen.

     

  2. Een tweede type van automatisering omvat enhanced process automation met gestructureerde en ongestructureerde data. ‘Die voegt analytics-mogelijkheden toe, zoals patroonherkenning en machine learning. Daardoor kunnen computers zelf beslissingen nemen, niet alleen op basis van een vooraf gedefinieerde lijst van regels en criteria, maar gebaseerd op historische data en gebeurtenissen’, vertelt Peter Van den Spiegel, director data & analytics bij KPMG.

  3. Uiteindelijk is er de zogenoemde cognitive automation. ‘Cognitief verwijst naar mentale systemen die de functionaliteit van het menselijke brein nabootsen’, aldus Peter Van den Spiegel. ‘Deze systemen hebben het vermogen om zintuigelijke informatie waar te nemen en te interpreteren. Ze kunnen redeneren, zoals hypotheses formuleren. Bovendien zijn ze zelflerend, je kunt ze dus aanleren hoe ze uit zichzelf blijven leren.’ Typische voorbeelden voor cognitieve mogelijkheden zijn volgens Van den Spiegel Natural Language Processing, beeld- en stemherkenning, sentimentanalyse of taal- en contextidentificatie.

In een eerste wijze, basic automation, worden processen en data geautomatiseerd die zeer gestructureerd zijn in een workflow (rule based en met vooraf gedefinieerde parameters) en geconnecteerd met verschillende systemen.

Je moet de repetitieve taken er uithalen, en veel meer focussen op de toegevoegde waarde. Neem bijvoorbeeld een CFO die klassieke taken rond financiële rapportage automatiseert en zo meer een echte businesspartner wordt voor het hele bedrijf.

Ann-Sofie Dequae
Director bij KPMG
Ann-Sofie Dequae, director bij KPMG ©Frank Toussaint

 

Een tweede type van automatisering omvat enhanced process automation met gestructureerde en ongestructureerde data. ‘Die voegt analytics-mogelijkheden toe, zoals patroonherkenning en machine learning. Daardoor kunnen computers zelf beslissingen nemen, niet alleen op basis van een vooraf gedefinieerde lijst van regels en criteria, maar gebaseerd op historische data en gebeurtenissen’, vertelt Peter Van den Spiegel, director data & analytics bij KPMG.

Uiteindelijk is er de zogenoemde cognitive automation. ‘Cognitief verwijst naar mentale systemen die de functionaliteit van het menselijke brein nabootsen’, aldus Peter Van den Spiegel. ‘Deze systemen hebben het vermogen om zintuigelijke informatie waar te nemen en te interpreteren. Ze kunnen redeneren, zoals hypotheses formuleren. Bovendien zijn ze zelflerend, je kunt ze dus aanleren hoe ze uit zichzelf blijven leren.’ Typische voorbeelden voor cognitieve mogelijkheden zijn volgens Van den Spiegel Natural Language Processing, beeld- en stemherkenning, sentimentanalyse of taal- en contextidentificatie.

Voordelen

 De meerwaarde van deze drie facetten is divers. ‘Robotics helpt bedrijven om hun foutenmarge te limiteren. Ze geven een beter inzicht in processen om die te kunnen verbeteren’, stelt Ann-Sofie Dequae. Daarnaast is er de hogere productiviteit. ‘Je hebt een flexibelere workforce. RPA zorgt voor snellere handelingen, in vergelijking met menselijke activiteit. Het is kostenefficiënt en in de laatste fase vormt het ook een platform voor continue verbetering.’
 
Dankzij cognitive automation, zo benadrukt Peter Van den Spiegel, kunnen machines activiteiten uitvoeren, waarvan we altijd dachten dat de mens die zou moeten doen. ‘Vaak met een hogere snelheid en responsiviteit. En in veel gevallen met een hogere kwaliteit’, stelt hij.

Dankzij cognitive automation kunnen machines activiteiten uitoefenen waarvan we altijd dachten dat de mens die moest uitvoeren.

Peter Van den Spiegel
Director data & analytics bij KPMG
Peter Van den Spiegel, director data & analytics bij KPMG ©Studio Dann

 

Ook al is cognitive automation de meest vooruitstrevende vorm, ook de twee andere mogelijkhedeng blijven van tel. ‘Meer dan de helft van alle taken in een organisatie kunnen vandaag binnen een van deze drie mogelijkheden geautomatiseerd worden’, aldus Ann-Sofie Dequae. Er is dus nog veel ruimte voor bedrijven. ‘Je moet de repetitieve taken er uithalen, en veel meer focussen op de toegevoegde waarde’, aldus Dequae. Neem bijvoorbeeld een CFO die klassieke taken rond financiële rapportage automatiseert en zo meer een echte businesspartner wordt voor het hele bedrijf.

In welke sectoren?

 De impact van cognitive automation is breed. ‘Het heeft impact op de werking van diverse sectoren. In retail helpt het bijvoorbeeld om de klantenervaring beter te begrijpen. In de gezondheidszorg is het een hulp bij de correcte inschatting van de medische toestand en werking’, illustreert Van den Spiegel. ‘Voor bank- en verzekeringsmaatschappijen verbetert het de beslissingen rond vermogensbeheer.’ 

Belangrijk, zo benadrukt Dequae, is de noodzakelijke holistische aanpak ten opzichte van RPA. ‘Je kunt beginnen door enkele kleinere processen te selecteren. Als je bijvoorbeeld in een bepaald proces per dag twee uur wint, dan betekent dat op grotere schaal uiteindelijk wel wat. Belangrijk is de nodige structuur en governance bij de selectie van een systeem en de uiteindelijke uitrol van robotics binnen het bedrijf. Weet ook dat basis RPA tools best wel gebruiksvriendelijk zijn.'

Extra middel

Veel organisaties maken vandaag al gebruik van concepten als outsourcing en shared servicecenters om hun processen te stroomlijnen of automatiseren. ‘Robotics is dan meestal een bijkomend en aanvullend instrument’, stelt Dequae. ‘En bij de keuze voor een shared servicecenter of outsourcing, is RPA een valabel alternatief. Je kunt RPA ook gebruiken om je shared servicecenter te optimaliseren.’

RPA helpt organisaties om nog meer te automatiseren, en zich te focussen op de toegevoegde waarde van taken die ze uitvoeren en diensten die ze aanbieden. En dat in een zakenwereld waar het al digitale transformatie is wat de klok slaat. ‘Robotics vormen een manier om die transformatie te ondersteunen. Want die transformatie en de hele evolutie gaan ook alsmaar sneller’, besluit Dequae.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.