Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Belgische kust veiligste van Europa

©Frederic Swennen

Volgens een rapport van het Europees Milieuagentschap behoort de Belgische kust tot de veiligste voor zwemmers en andere watersporters. Dankzij de redders aan zee. Maar die veiligheid kost geld. Zonder sponsoring komt die in het gedrang.

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen organiseert sinds 1982 de reddingsdiensten aan de Belgische stranden. IKWV zorgt voor de organisatie en de uitrusting van de redders. Zo kunnen ze hun levensreddend werk in de best mogelijke omstandigheden uitvoeren.

Met succes: volgens het Europees Milieuagentschap behoort België samen met Estland, Cyprus en Litouwen tot de veiligste landen om aan zee te zwemmen. Ons land voldoet voor 100 procent aan alle verplichte normen.

Bootjes en matrassen

De kustredders haalden vorig jaar 158 zwemmers in nood uit zee, hielpen 119 (kite)surfers op het droge en redden 41 afgedwaalde rubberbootjes en badgasten op luchtmatrassen. Ze hielpen ook 37 catamarans en zeilboten aan wal. Samen goed voor 355 interventies.

We hebben steun nodig om reddingsboten, communicatieapparatuur, zwemvesten en boeien in topconditie te houden.

An Beun
secretaris IKWV

‘Om die veiligheid te garanderen, hebben we voldoende financiële middelen nodig’, vertelt An Beun, secretaris van IKWV. ‘De 10 kustgemeentes, die deel uitmaken van onze raad van bestuur, betalen samen met de provincie West-Vlaanderen elk jaar een werkingsbijdrage. Maar dat bedrag dekt niet al onze kosten en investeringen.’

Topconditie

Daarom is private financiële steun belangrijk. Verzekeraar AXA sponsort IKWV al verschillende jaren; vanaf 2019 zelfs exclusief. ‘Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee’, zegt Jef Van In, CEO bij AXA Belgium.

Dankzij de sponsoring van AXA ontvangen de 1.400 redders van IKWV volgend zomerseizoen nieuwe uniformen. Maar er is meer. An Beun: ‘Die steun hebben we nodig om onder meer onze reddingsboten, communicatieapparatuur, zwemvesten en boeien voor en na elke zomer in topconditie te houden of te vernieuwen.’

Geen financiële zorgen

‘Zonder die steun zouden we bewaakte zones moeten sluiten’, zegt An Beun. ‘En dan duiken mensen vaker onbewaakt de zee in, met alle nare gevolgen. Gelukkig zijn die financiële kopzorgen niet aan de orde dankzij het partnerschap met AXA.’

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.