Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een dossier indienen? 10 vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen over de Leeuw van de Export.

  1. Wij exporteren wel heel wat, maar komen wij wel in aanmerking voor een Leeuw van de Export?

Wij exporteren wel heel wat, maar komen wij wel in aanmerking voor een Leeuw van de Export?

Een mooi exportcijfer is een belangrijke voorwaarde om deel te nemen. Maar de jury kijkt ook wat dieper naar al dat exportcijferwerk. Zo houdt men onder andere ook rekening met de geografische spreiding van uw export en de tewerkstelling die u creëert door te exporteren, om tot een genuanceerd beeld van uw prestaties te komen.

  1. Welke voordelen hebben we om onszelf zo in de kijker te plaatsen? Waarom zouden we eigenlijk deelnemen?

Welke voordelen hebben we om onszelf zo in de kijker te plaatsen? Waarom zouden we eigenlijk deelnemen?

Over een mooie prestatie mag je gerust trots zijn en dit met andere delen. Maar de Leeuw zet je niet enkel op de schouw. Deze award is een extra troef om buitenlandse prospecten te overtuigen van uw kunnen. Daarnaast is het ook een mooie erkenning voor al uw medewerkers. Als Leeuw van de Export wordt u aanzien als marktleider. En wordt uw bedrijf een pak interessanter voor sollicitanten.

  1. Als we ‘ervoor gaan’, brengt dat niet heel wat papierwerk met zich mee en vergt het niet veel tijd van de druk bezette medewerkers?

Als we ‘ervoor gaan’, brengt dat niet heel wat papierwerk met zich mee en vergt het niet veel tijd van de druk bezette medewerkers?

Een goed dossier opmaken vergt wat tijd, maar is geen verloren inspanning. Ook voor wie uiteindelijk niet wint, haalt voordeel uit de analyse van zijn werking. Heel wat deelnemers aan voorbije edities merkten dat ze door hun exportactiviteit tegen het licht te houden, hun werking nog hebben kunnen verbeteren.

  1. Wij zijn een kmo en kunnen niet op tegen de grote jongens. Loont het dan wel de moeite?

Wij zijn een kmo en kunnen niet op tegen de grote jongens. Loont het dan wel de moeite?

Export is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven maar zeker ook voor kmo’s. Om het belang van de export voor alle Vlaamse bedrijven in de verf te zetten, reikt Flanders Investment & Trade (FIT) 2 prijzen uit: een Leeuw voor bedrijven tot 50 werknemers en een Leeuw voor bedrijven vanaf 50 medewerkers.  Zo hoeven kleinere bedrijven niet te wedijveren met sectorreuzen

  1. OK, overtuigd. Wanneer en hoe dien ik u nu precies een dossier in voor de Leeuw van de Export?

OK, overtuigd. Wanneer en hoe dien ik u nu precies een dossier in voor de Leeuw van de Export?

Het officiële inschrijvingsformulier kunt u downloaden op www.leeuwvandeexport.be of aanvragen via leewvandeexport@fitagency.be. Inschrijven kan alleen met het officiële inschrijvingsformulier op uiterlijk woensdag 28 mei 2014.

  1. Waaraan moeten we vooral aandacht besteden in het dossier?

Waaraan moeten we vooral aandacht besteden in het dossier?

Zorg dat uw dossier een wervend verhaal bevat. Dat begint bij de samenstelling van het dossier en vormt de rode draad tot op het einde: de presentatie voor de jury. Dien een professioneel en kwalitatief dossier in, geef voldoende toelichting bij de verschillende items en visualiseer met grafieken en beeldmateriaal. Indien u over uw dossier van gedachten wil wisselen kan u dit steeds doen met de adviseur International ondernemen van uw regio. Hij of zij kan u met raad en daad bijstaan

  1. Wat gebeurt er na het indienen van het dossier? Waarvoor moeten we ons paraat houden?

Wat gebeurt er na het indienen van het dossier? Waarvoor moeten we ons paraat houden?

De jury komt de eerste keer samen op vrijdag 20 juni 2014. Tijdens deze vergadering worden uit alle kandidaten de 6 genomineerde bedrijven geselecteerd. De genomineerde bedrijven verdedigen op vrijdag 5 september 2014 hun kandidatuur voor de jury die de winnaars selecteert.

  1. Wie zit in de jury en hoe kiest ze?

Wie zit in de jury en hoe kiest ze?

De jury van de Leeuw van de Export bestaat uit gerenommeerde zakenlui, academici en vertegenwoordigers van de overheid en werkgeversorganisaties. Zij hebben allen een uitstekend inzicht in de Vlaamse economie, meer bijzonder op het vlak van internationaal ondernemen.

  1. Stel dat we genomineerd raken, wat dan?

Stel dat we genomineerd raken, wat dan?

Van zodra de 6 finalisten bekend zijn worden die bekendgemaakt op www.leeuwvandeexport.be. Daar vindt u ook de adviseurs internationaal ondernemen uit uw regio, bij wie u terecht kunt voor meer informatie over uw deelname.

De genomineerde bedrijven verdedigen op vrijdag 5 september 2014 hun kandidatuur voor de jury en op woensdag 17 september 2014 zal de Vlaamse minister-president de 2 winnaars van de Leeuw van de Export bekendmaken. Dit gebeurt tijdens een uitreikingsceremonie in aanwezigheid van 500 vertegenwoordigers van het zakenleven in Vlaanderen en het voltallige buiten- en binnenlandse netwerk van FIT.

  1. Wat levert de titel “Leeuw van de Export” op?

Wat levert de titel “Leeuw van de Export” op?

Als uw bedrijf de Leeuw van de Export wint, krijgt u niet alleen een prestigieuze trofee. De bekroning is een unieke kans om in de nationale schijnwerpers te komen. Als Leeuw van de Export wordt u immers door heel wat opiniemakers gevraagd om uw mening te geven in de pers. En ook in het buitenland komt uw naam in het vizier. U mag zich ook een jaar lang in al uw communicatie als Leeuw voorstellen en dus uw kwaliteitslabel te gelde maken.

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.