Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Leeuwen exporteren verder

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder FIT: “De succesverhalen van de Leeuwen van de Export inspireren exporterend Vlaanderen om grenzen te blijven verleggen.”

Woensdag 17 september staat aangevinkt in de agenda’s van alle Vlaamse exportmanagers. Dan reikt Flanders Investment & Trade (FIT) zijn 13de Leeuw van de Export uit. Met de award beloont FIT jaarlijks bedrijven die uitzonderlijke exportprestaties neerzetten en onderstreept de organisatie het belang van export voor de open Vlaamse economie.

De Vlaamse export doet het behoorlijk goed. “In 2013 groeide de Vlaamse export met 1,64% tot 293,6 miljard euro, terwijl de Duitse trager toenam en de Franse en Nederlandse export zelfs wat afnamen”, stipt Claire Tillekaerts aan, gedelegeerd bestuurder van FIT. Haar organisatie helpt bedrijven internationaal te ondernemen.

“Wij signaleren aan bedrijven concrete zakelijke opportuniteiten in het buitenland, specifiek in hun branche. FIT houdt ook de algemene marktgegevens up-to-date en is aanwezig op alle belangrijke vakbeurzen wereldwijd. Ons unieke netwerk van meer dan honderd kantoren wereldwijd houdt bovendien de vinger aan de pols van lokale buitenlandse markten. Zij weten waar Vlaamse bedrijven de beste zaken kunnen doen.”

Advertentie

Vlaamse bedrijven exporteren steeds verder

Met 3,1% stijgt de export buiten de Europese Unie het sterkst. Claire Tillekaerts merkt op dat deze tendens ondertussen een constante aan het worden is. “In Europa raken de markten steeds meer verzadigd, wat het moeilijker maakt om er rendabel te werken. Tien jaar terug exporteerden Vlaamse bedrijven nog voor bijna 76% binnen de Europese Unie, vorig jaar was dat gezakt tot 67%.”

FIT speelt in op die tendens door bedrijven intensief en op maat te begeleiden richting groeimarkten. “Zo zijn wij b.v. als 1 van de eersten naar Myanmar getrokken met een groep speerpuntbedrijven. Daardoor beschouwen lokale zakenmensen Vlaanderen vandaag nog steeds als een voorkeurspartner. Zo een status bereik je door de ontwikkelingen ter plekke continu op te volgen, zoals onze teams dag in dag uit doen. Dankzij deze aanpak blijft FIT nieuwe kansen creëren voor de open en internationaal gerichte Vlaamse economie, die erg afhankelijk is van de export.”

Leeuwen inspireren

Op 17 september 2014 reikt FIT zijn 13de ‘Leeuw van de Export’ uit. Er zijn twee categorieën: zowel ‘kleine’ als ‘middelgrote tot grote’ bedrijven kunnen aanspraak maken op de prestigieuze prijs. Met de award wil FIT succesverhalen in de kijker plaatsen en exporterende bedrijven inspireren om hun grenzen te blijven verleggen.

“De Leeuwen worden dit jaar in Gent uitgereikt. Voor de aanwezigen wordt de prijsuitreiking opnieuw niet alleen een spannende, maar ook leerrijke ervaring. De 6 genomineerde bedrijven zijn inspirerende voorbeelden voor exporterend Vlaanderen”, stelt Claire Tillekaerts.

Na de uitreiking kunnen de 750 gasten netwerken met de net bekroonde bedrijven en het integrale netwerk van FIT.

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.