Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een lang leven in een gezond lichaam

We leven langer, maar leven we ook gezonder? We zijn er alleszins heel druk mee bezig.

We hebben met zijn allen dus nog een lang leven voor de boeg. En die vaststelling is niet zonder gevolgen. Onze levensstijl is drastisch veranderd. Jezelf afjakkeren tot het gaatje en op je 65ste moe in je luie stoel ploffen? Dat is verleden tijd. We nemen tijd voor onszelf en onze familie, we lassen een carrièrepauze in, we maken verre reizen. En we gaan ook bewuster om met ons lichaam. Meer sporten, gezond eten, actiever leven, … Dat laatste kan heel ruim zijn. Meer en meer mensen gaan weer studeren, of stappen in het verenigingsleven.

‘Een vijftigplusser heeft vandaag een veel groter netwerk van vrienden, collega’s en studiegenoten dan zijn eigen ouders, ook via de sociale media’, weet trendwatcher Herman Konings.’ De kans is dus veel groter dat hij van ‘peers’ of leeftijdsgenoten negatieve berichten krijgt over ziekte en doodgaan. Zo’n onheilstijding is voor hem het ultieme waarschuwingssignaal om meer aandacht te besteden aan zijn eigen gezondheid.’ En daar spelen commerciële spelers gretig op in. Konings: ‘Ze beloven ons allemaal gezondheid, inclusief superfoods, antioxidanten, en omega 3-vetzuren. Er is een hele industrie die zich op gezondheid focust. Maar die zwengelt ook de angst aan. Je zou kunnen zeggen dat we lijden aan een soort gezondheidsangst.’

Maakbare gezondheid

©Netto - Mon Argent
Toekomstige rusthuisbewoners zullen veeleisender zijn.
Herman Konings
Trendwatcher

 We evolueren naar een ‘maakbare’ gezondheid, meent Herman Konings. Of we creëren die illusie toch voor onszelf. Vandaag leggen we ons lot ook veel minder in de handen van God. ‘Het valt op hoeveel veertigers en vijftigers nadenken over levensstijl en gezondheid. Ze lopen, fietsen,… Het verklaart ook het succes van kookprogramma’s en – boeken rond gezonde voeding. En technologie die onze gezondheid op de voet volgt vliegt de deur uit. Dat kan een app zijn om je bloeddruk te meten, of een die je waarschuwt wanneer je je medicijnen moet nemen.’ De EU denkt dat die technologie grote besparingen kan opleveren, dankzij de snellere diagnoses.

Bovendien komt de focus meer te liggen op voorkomen in plaats van genezen. En besparen gezondheidsmedewerkers 30 procent tijd bij het verzamelen en analyseren van data. Doordat we langer leven, kunnen we in ieder geval langer genieten. Senioren zijn actiever dan ooit: ze reizen, sporten, spelen met de kleinkinderen. Maar door de toegenomen levensverwachting stijgt ook het aantal chronisch zieken. Dat zal ook een revolutie ontketenen in de rust- en verzorgingstehuizen. Toekomstige rusthuisbewoners zullen veeleisender zijn, als het over voeding gaat, maar ook bijvoorbeeld over communiceren met mobiele speeltjes.

Babyboomers spenderen meer

We leven dus langer. Maar heeft dat ook een impact op de levensstijl van de dertigers en generatie Y? ‘Twintigers en dertigers hebben vaak hoger onderwijs gevolgd en zijn heel goed op de hoogte van de effecten van een ongezonde levensstijl’, weet Herman Konings. ‘Maar leven ze daarom gezonder? Ze kampen met meer onzekerheid en stress in een competitieve diensteneconomie. Stress is een sluipmoordenaar, en misschien zelfs dodelijker dan ongezonde voeding.’ De onzekerheid over hun wettelijk pensioen zorgt er ook voor dat jongeren steeds vroeger beginnen met pensioensparen.

‘Hun ouders hebben 2,5 keer zoveel spendeervermogen dan de generatie ervoor. Maar omdat ze langer leven, zullen ze ook veel meer uitgeven aan hun gezondheid. En dat knabbelt aan het financieel vermogen van toekomstige generaties.’

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.