reportage

De troeven van sociaal vastgoed

©Matexi

Een huis of appartement verhuren met een gegarandeerde huur van negen jaar? Dat kan in Brussel dankzij de sociale vastgoedkantoren.

In Haren, op een boogscheut van de NAVO, de luchthaven, de Europese instellingen en tal van internationale bedrijven, komt een nieuw vastgoedproject. Residentie Ter Heyde, ontwikkeld door Matexi, wordt de eerste nieuwbouw die door een sociaal vastgoedkantoor verhuurd wordt.

‘Sociale vastgoedkantoren zijn vzw’s die woningen beheren voor rekening van particuliere eigenaars met wie ze een overeenkomst hebben’, zegt Béatrice Baugniet, business unit manager bij Matexi. ‘Ze zijn sinds 1998 erkend en gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.’ Die kantoren beheren vandaag ruim 3.000 woningen, die ze onderverhuren aan mensen met een beperkt inkomen.

Duizenden Brusselse huizen- en appartementeneigenaars zagen de troeven van sociale vastgoedkantoren wel zitten. ‘Voor hen zijn ze dan ook ideale partners’, zegt Béatrice Baugniet. ‘Want zij staan in voor het volledig verhuurbeheer met een huurcontract of een beheersmandaat. Wat houdt dat in? De keuze van de huurder en het afsluiten van het huurcontract, de ontvangst van de huur, het toezicht op herstellings- en onderhoudswerken ten laste van de eigenaar of de huurder (kleine herstellingswerken aan de woning, onderhoud van verwarmingsketel, lift, waterverwarmer, boiler, enzovoort), en indien nodig de opvolging van de huurder.’

Voordelen

Het systeem van de sociale vastgoedkantoren biedt ook zekerheden aan eigenaars die zich aangesproken voelen door het sociaal karakter van het systeem. Zo kunt u rekenen op een vaste huur, ook al betaalt de huurder zijn huur betaalt niet, of blijft het pand onbewoond. Ook de huurschade op het einde van het contract is gedekt. Normale slijtage en ouderdomsschade blijven wel voor uw rekening. Verder verplichten de sociale vastgoedkantoren een brandverzekering en garanderen ze dat de premies tijdig betaald worden. En als het kantoor het pand beheert, krijgt u een vermindering van de onroerende voorheffing met 36 procent. ‘Daartegenover staat wel een huurprijs die iets lager ligt dan de marktprijs’, zegt Béatrice Baugniet.

‘Sociale vastgoedkantoren zijn de ideale partners voor Brusselse woningbezitters.’
Béatrice Baugniet
Matexi

Sociale vastgoedkantoren krijgen meestal bestaande woningen in beheer. De residentie Ter Heyde is dus iets nieuws. Ze wordt toevertrouwd aan het sociaal vastgoedkantoor in Brussel, opgericht op initiatief van de Stad en het Gewest. ‘Wij hebben een nieuw vastgoedproject in het systeem gebracht, omdat we de kopers zo negen jaar een gewaarborgd rendement kunnen bieden. Rekening houdend met de huidige marktomstandigheden is dat bijzonder interessant’, vertelt Béatrice Baugniet. ‘Na die periode kunnen de eigenaars ofwel verder via het sociaal vastgoedkantoor in Brussel blijven verhuren, ofwel mogen ze vrij over hun pand beschikken. De eigenaars genieten uiteraard van dezelfde waarborgen als bij de aankoop van een nieuw vastgoed. Denk aan de garantie van de wet Breyne, de voltooiingswaarborg, de tienjarige garantie, enzovoort.’

Matexi is veel meer dan een gewone bouwfirma of vastgoedpromotor. Met dit soort projecten wil het bedrijf zijn knowhow en ervaring die het al 70 jaar opgebouwd heeft, in dienst stellen van kopers en tegelijk ook sociale doelstellingen verwezenlijken.

©Matexi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud