Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Belfius verhuist alle bankdiensten naar de cloud

Bram Somers, Head of IT Strategy, Architecture & Innovation bij Belfius en Patrick Devis, CIO bij Belfius

Belfius plaatst de volgende zeven jaar al zijn bancaire diensten in de cloud. Dat past in de strategie van de bank om in te spelen op wijzigende klantennoden en haar processen kostenefficiënter, veiliger en duurzamer te maken.

Het pad dat Belfius effent, is behoorlijk baanbrekend. Over vijf tot zeven jaar draaien alle diensten van de bank in de cloud, en niet meer op eigen servers en hardware. Patrick Devis, CIO bij Belfius, noemt dit een moedige en innovatieve beslissing. ‘Dit is ongezien voor een financiële instelling van onze omvang. Zeker omdat het over een groot deel van onze diensten gaat. We sleutelen met dit groeipad aan het hart van onze business.’

Belfius bouwt volop de funderingen van zijn verhuis naar de cloud in samenwerking met Microsoft. Belfius kiest bewust voor een meerjarig partnerschap, omwille van het vertrouwen in de ervaring van Microsoft met cloudtechnologie voor de financiële sector. In de loop van volgend jaar opereert de eerste dienst volledig vanuit de cloud en dat gebeurt via Azure, het cloud computing-platform van Microsoft. Concreet gaat het over de kredietverlening aan particuliere en zakelijke klanten. Daarna volgt geleidelijk de uitrol van de andere diensten. ‘Hiermee upgraden we onze technologie, ter ondersteuning van de dienstverlening, naar de 21ste eeuw’, zegt Bram Somers, Head of IT Strategy, Architecture & Innovation bij Belfius.

Veilig

‘We sleutelen met dit groeipad aan het hart van onze business’

Patrick Devis
CIO bij Belfius

‘Klanten hebben andere verwachtingen dan vroeger. Ze verlangen bijvoorbeeld dat ze eender waar en wanneer hun financiële informatie online kunnen raadplegen, opvolgen en beheren via computers en mobiele applicaties. We hebben ze de voorbije jaren verwend met een banking-app die tot de beste en meest uitgebreide op de Europese markt behoort. Nu zijn we klaar voor de volgende stap.’

Door ook de achterliggende computersystemen naar de cloud te verplaatsen, bedient Belfius de klant weldra nog sneller en efficiënter. De cloud garandeert bovendien de veiligheid van gegevens en de privacy van de klanten: alle gegevens in de cloud zijn de facto versleuteld, toegangscontrole is zwaar gereguleerd, en scheiding van gegevens tussen bedrijven die clouddiensten gebruiken is per design gegarandeerd.

Kostenefficiënt

De cloud maakt de processen en online werking van de bank ook kostenefficiënter. Online geheugenopslag en serverwerking is goedkoper, flexibeler en beter te schalen. ‘Wie vroeger meer capaciteit en opslag nodig had, moest per definitie extra investeren in bijkomende servers en opslagoplossingen, elk met hun aandachtspunten en onderhoudskosten’, zegt Somers. ‘Bij cloudtechnologie bevindt de meeste hardware zich in de datacenters op de terreinen van Microsoft.’ Die biedt deze infrastructuur aan via een abonnementsformule, en staat zelf in voor uitbreiding en onderhoud.

Schaalbaar

‘Met de cloud verhuizen we de ondersteunende technologie voor onze dienstverlening naar de 21ste eeuw’

Bram Somers
Head of IT Strategy, Architecture & Innovation bij Belfius

Ook schaalbaarheid is belangrijk. Dagelijks bekijken bijvoorbeeld meer dan 1,4 miljoen Belfius-klanten hun bankzaken via de app. Ze doen dat vooral in pieken. ‘Aan het begin van de eerste dag van elke maand controleren velen hun rekening om te kijken of hun loon gestort is. ’s Nachts is het vanzelfsprekend veel rustiger. Onze systemen moeten met andere woorden naadloos en stabiel overweg kunnen met verschillende werklasten’, zegt Devis. ‘Operationeel gezien bepalen die pieken hoeveel computerkracht en systemen we nodig hebben.’ Dat heeft als nadeel dat die machines op veel dagen en na middernacht nodeloos draaien, geld kosten en energie verspillen.

Duurzaam

Daarmee haalt Belfius meteen de vierde reden aan die cloudtechnologie interessant maakt: duurzaamheid. De cloud maakt een betere spreiding mogelijk van servers en hardware. Op rustigere momenten bij Belfius deelt hun cloudprovider Microsoft de serverhardware met andere bedrijven voor hun online-toepassingen. Die machines draaien dus bijna nooit werkloos, weet Somers. ‘De cloud zorgt ook voor een efficiënter energiebeheer. Daardoor verspillen we minder elektriciteit en daalt de CO₂-uitstoot. Zo draagt de cloud bij tot een duurzamer wereld.’

Toekomstbestendig

Tot slot maakt de cloud het in de toekomst mogelijk wendbaar en flexibel toepassingen van artificiële intelligentie en machine learning te implementeren. ‘Verschillende AI-ontwikkelaars verhuren hun diensten binnen een platform of software-as-a-service-model’, legt Somers uit. ‘Dat houdt in dat de cloud ons toegang verschaft tot nieuwe toepassingen, waarmee we ofwel heel makkelijk en snel experimenten kunnen opzetten of die we rechtstreeks in onze processen kunnen implementeren.’ Daarentegen vereisen AI-toepassingen vaak ook complexere, gespecialiseerde computerprocessors, waar Belfius via de cloud evenzeer toegang tot kan krijgen. ‘Ook dat is een potentieel interessant pad’, besluit Devis.

E-Book

Ontdek in dit e-book waarom financiële dienstverleners migreren naar de public cloud en hoe je een innovatieve bankervaring kunt bieden.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.