Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Slimmer aan de binnenkant

©Bloomberg

Innovaties in het luxesegment van de automarkt beloven meer comfort en minder kopzorgen. Conceptwagens doen dan weer dromen van waar we later mee mogen rondrijden.

Looks zijn niet alles, ook niet bij wagens. Ook het brein telt, en dat van wagens wordt steeds slimmer. Er zijn bijvoorbeeld auto’s die met camera's de weg afspeuren op zoek naar verkeersinformatie, en die in de wagen zelf in de gaten houden of de bestuurder geen tekenen van vermoeidheid toont, bijvoorbeeld met camera’s die de oogbewegingen volgen. Het luxesegment gaat daarin altijd de rest van de automarkt voor. Denk maar aan automatische airconditioning, elektrische ramen en ingebouwde navigatiesystemen, allemaal innovaties die geleidelijk hun weg vonden naar goedkopere wagens.

Dat maakt de conceptauto's die fabrikanten ontwerpen zo interessant. Ze geven aan wat consumenten op termijn mogen verwachten. Het studiemodel UX van Lexus bevat bijvoorbeeld een innovatief stoelontwerp, gemaakt met een flexibele draadconstructie in een spinnenwebpatroon. Het past zich aan de vormen van het lichaam aan en geeft optimale steun aan de ruggengraat en het hoofd. Die draden zijn gemaakt van synthetische spinnenzijde die in de constructie tegelijk elastisch en taai zijn. Ook mooi meegenomen is dat deze dunne stoelen weinig wegen.

In de conceptauto Vision Next 100 van Rolls- Royce, met elektrische aandrijving, zit dan weer geen stuur. Passagiers worden rondgereden door artificiële intelligentie die naar de naam Eleanor luistert. Zij leert en kent de voorkeuren van de eigenaar, wat bijvoorbeeld zijn favoriete plaatsen en routes zijn, en zorgt onderweg voor de beste muziek en de favoriete temperatuur. Het studiemodel van Mercedes-Maybach werkt dan weer met een voorruit die is aangepast voor Augmented Reality. Via een extra laag in het glas verschijnt informatie die relevant is voor de bestuurder: zijn snelheid, verkeers- waarschuwingen en wat de ideale lijn door een bocht is. Een laatste droombeeld dat een grote impact kan hebben op al wie regelmatig pakjes bestelt, zit in de futuristische Mercedes Vision Van.

Dat is een bestelbus die drones aan boord heeft. Het idee van deze conceptcar is dat een algoritme de optimale volgorde van laden regelt, alsook de route uitstippelt zodat alle pakjes op de meest efficiënte manier op hun eindbestemming belanden. De chauffeur rijdt dan van de ene naar de andere strategisch gelegen locatie, waar de onbemande vliegtuigjes naar hun bestemming vertrekken om pakjes af te leveren. Dat moet een oplossing bieden voor de transportproblematiek dat de laatste kilometer altijd de duurste is.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.