New technology

FINANCE

 © rv
2 Leestijd

De toekomst van een sector in een app

Meer in NEW TECHNOLOGY

De financiële sector ondergaat een digitale transformatie. Innovaties en nieuwe technologie komen opzetten, vaak als een eenvoudige mobile app. Enkele opmerkelijke nieuwkomers.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

1. Moven: geld als gedragswetenschap

Moven startte in de Verenigde Staten als een puur mobiele retailbank en had al vrij snel honderdduizend klanten. Intussen biedt het zijn technologie ook internationaal aan derde partijen aan. Bij hen staat de klantbeleving altijd centraal. ‘Traditionele banken zijn heel erg bezig met producten, maar er zit eigenlijk niets of weinig in waardoor ik beter met mijn geld omga’, zo klinkt het bij Moven. De gebruikers van de Moven-app krijgen bijvoorbeeld inzicht in hun betalingspatroon, aan de hand van kleuren. Bij een groene kleur geeft u minder geld uit dan gemiddeld in een bepaalde periode. Zit u in het oranje? Dan wordt het al twijfelachtig en bij rood geeft u meer uit dan normaal.


2. Blockchain 2.0: in het zicht van de Belgische kmo

In het lijstje met de belangrijkste innovaties in de financiële sector mag blockchain niet ontbreken. Het concept, waar de digitale munt Bitcoin zich op baseert, is een gedistribueerde databank, zeg maar een geavanceerde lijst waar dataveranderingen worden bijgehouden. Blockchain is geen verre toekomstmuziek meer. Zo testte KBC al, samen met IT-specialist Cegeka en enkele andere bedrijven, Digital Trade Chain of DTC uit. Het is een blockchainoplossing waarmee kmo’s op een veilige manier internationaal kunnen zakendoen.

3. Ant Financial: China goes finance

China is een belangrijke opkomende markt in financiële technologie of fintech. Een van de vaandeldragers is de Chinese betalingsspecialist Ant Financial, onderdeel van de e-commercereus Alibaba. Deze financiële gigant bestaat onder meer uit Alipay (vergelijkbaar met het betalingssysteem PayPal), Alipay Wallet (een mobiele betaaloplossing met zo’n 300 miljoen actieve gebruikers) en Ant Credit (bedoeld voor microfinanciering). Onlangs werd voor 880 miljoen dollar ook geldwisselkantoor MoneyGram ingelijfd, een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf dat wereldwijd actief is.

4. Albert: overzicht voor al uw rekeningen

Albert is een intelligente app die al uw rekeningen bundelt en in het oog houdt. Hij vertelt u wanneer u bepaalde zaken moet betalen en stelt voor om in bepaalde kosten te snijden. Dit alles in verstaanbare taal onder het motto: ‘the best financial advice is simple’. Het volstaat om al uw bankrekeningen te koppelen, waarbij de app u ‘bank-level security’ belooft. De app, die steevast opduikt in lijstjes van meest innovatieve financiële apps, haalde eind vorige jaar nog voor enkele miljoenen dollar vers kapitaal op. De gratis app is vandaag beschikbaar voor iOS, maar weldra ook op Android.

5. Belgische fintech: this is Belgium

Belgische fintech is een niet onbelangrijke trend. Veel Belgische technologiebedrijven richten zich op de financiële sector, waardoor ook uit ons land enkele opvallende innovaties komen. Denk aan bedrijven en toepassingen als Birdee, de eerste Belgische robotadviseur, of Guardsquare, dat mobiele applicaties beveiligt. Ook interessant is Silverfin, een rapporteringstool waarmee financiële dienstverleners als accountants of boekhoudkantoren hun kerntaken centraliseren in één softwarepakket.

Advertentie

Advertentie