Advertentie
analyse

5 innovaties die slim omspringen met milieu en energie

De wereld van milieu en energie zit in een digitale stroomversnelling. De innovaties duiken overal op. Hier een kleine en bescheiden bloemlezing van vijf veelbelovende innovaties en toonaangevende apps.

1. Luchtkwaliteit meten met straatmeubilair

Reclamepanelenbedrijf JCDecaux gaat de luchtkwaliteit meten met behulp van zijn straatmeubilair. Voor het project Luchtradar, dat onlangs in Utrecht van start ging, zet het bedrijf vrijstaande reclamepanelen in met luchtkwaliteitssensoren. Vervolgens geeft het platform luchtradarutrecht.nl de meetgegevens van de luchtkwaliteit in realtime weer. Met de sensoren kunnen bewoners en bezoekers op elk moment van de dag weten in welke delen van de stad de lucht gezonder of minder gezond is. Vroeger kon dat alleen met een maandelijkse meting van de luchtkwaliteit.

2. Met NASA-technologie onder de douche

Het Zweedse bedrijf Orbital Systems ontwikkelde naar eigen zeggen de ‘douche van de toekomst’, die werkt met sensoren in de badkamervloer. Daarmee berekent de douche hoeveel van het gebruikte douchewater moet worden gereinigd voor hergebruik. Vervolgens kan het reinigingssysteem de belangrijkste schadelijke bacteriën uit het gebruikte douchewater elimineren. Volgens het bedrijf gebruikt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dezelfde reinigingstechnologie in de ruimte. De douche heeft ook een ingebouwd verwarmingssysteem, dat naast het water ook de warmte hergebruikt tijdens een douchebeurt. Gevolg? Je hebt veel minder energie nodig om het water op te warmen.

3. Costa Rica haalt 98 procent van energie uit hernieuwbare bronnen

Costa Rica geeft het voorbeeld van een innovatieve aanpak. Het land slaagde er vorig jaar in zijn energie voor 98 procent uit hernieuwbare bronnen te halen. Geothermische en windenergie doen het erg goed in het land. Het bergachtig landschap en regenachtig weer maakt het erg geschikt voor hydro-elektrische energie, met name tijdens het regenseizoen. Het tropische klimaat stimuleert dan weer zonne-energie. In de droge seizoenen nemen windsnelheden toe en draait windenergie op volle toeren.

4. Koelen zonder airco

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat gebouwen met veel minder energie kan koelen, meldt het gerenommeerde vakblad Science. Het materiaal bestaat uit twee lagen: een dunne doorzichtige film met een diameter van het duizendste van een millimeter, en daaronder een flinterdun laagje zilver. De doorzichtige film voorkomt opwarming, maar laat het zonlicht door, dat vervolgens voor 96 procent door de zilverlaag wordt weerkaatst. Het materiaal werkt op twee manieren: het gaat opwarming tegen en zorgt ook voor de koeling.

5. Slimme energiemonitoren

Smappee is een voorbeeld van de slimme energiemonitoren die als paddenstoelen uit de grond schieten. Het omschrijft zich als ‘s werelds eerste oplossing voor het beheer van gas, water en elektriciteit in huis. De technologie kan dertig toestellen tegelijkertijd opvolgen. Via de slimme energiemonitor van Smappee krijgt u toegang tot de app waarmee u het verbruik van de belangrijkste elektrische toestellen in uw huis monitort. Gevolg? U bespaart tot 30 procent op uw energiefactuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud