New technology

MILIEU & ENERGIE

XANT windturbines © DOC
2 Leestijd

‘Wij creëren stroom waar anderen niet komen'

Meer in NEW TECHNOLOGY

De windturbines van XANT zijn compact te transporteren, gemakkelijk te installeren, en veel minder gevoelig voor storingen. ‘Als er problemen in de lucht hangen, zet je hem gewoon ergens anders.’

Advertentie

Advertentie

Advertentie

XANT is een Vlaams-Brusselse fabrikant van middelgrote windturbines die gemakkelijk te installeren zijn. Zo is er geen hijskraan nodig omdat de constructie – die bestaat uit negen modules die in een enkele container passen – met een lier rechtgetrokken kan worden. Zijn belangrijkste technologische innovatie spruit voort uit het idee ‘less is more’.

Want de XANT-ingenieurs ontwierpen een turbine die de meest storings gevoelige onderdelen weglaat, waardoor de onderhoudskosten flink dalen. ‘Als een eenzame, verafgelegen windturbine defect is, kan het soms dagen of weken duren vooraleer een technicus die komt repareren’, verklaart CEO Alex De Broe. Dat geeft duidelijk aan op welke markt de start-up mikt. ‘Wij maken turbines voor plaatsen waar geen of een slechte aan - sluiting is op een energienetwerk, of waar andere producenten vanwege logistieke beperkingen niet terecht kunnen’, aldus De Broe.

'De eigenaar kan zijn windturbine gewoon meenemen en ergens anders opstellen.'
Alex De Broe XANT

Een voorbeeld daarvan is het Schotse eiland Isle of Harris, waar XANT vorig jaar een turbine plaatste op een rotsachtige ondergrond. Een ander voordeel is dat een windturbine brandstof uitspaart voor een dieselgenerator, en niet weinig. Zo genereert een windturbine met een vermogen van 100 kilowatt – bij XANT lopen die van 50 tot 500 kW –jaarlijks genoeg energie voor het elektriciteitsverbruik van vijftig gezinnen.

Op dit ogenblik kost een dergelijke turbine zo’n 300.000 euro. Het bedrijf verwacht de productie - kosten de komende jaren te verminderen door op grotere schaal te produceren, en via engineering de onderhouds- en transportkosten verder te verlagen. ‘Zo moeten we op termijn in de buurt komen van grid parity, dat is het punt waarop de stroom uit onze turbines net zo goedkoop wordt als die van het stroomnet’, klinkt het bij de CEO.

Windturbines voor groeilanden

Bedrijven in groei- en ontwikkelingslanden lijken logische kandidaat-afnemers van de windturbines van XANT. ‘Onze eerste projecten daar zijn met industriële spelers, zoals mijnbouwbedrijven die actief zijn in gebieden actief met heel hoge energiekosten.’ Vreest hij niet dat de rechtsonzekerheid voor kleinere bedrijven in sommige van die landen een hypotheek legt op het potentieel van de markt?

‘Dat is een probleem, maar cru gesteld is onze windturbine alleen verankerd aan een blok beton. De eigenaar kan die dus altijd gewoon meenemen en ergens anders opstellen.’ Dit jaar installeert XANT vijf windturbines op de meest extreme plaatsen, volgend jaar moeten er dat dubbel zoveel zijn.

Advertentie

Advertentie