Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Buitenlandse inbreng in Vlaamse waardeketens wordt groter

©IMAGEGLOBE

Het gaat goed met de buitenlandse bedrijfsinvesteringen in Vlaanderen. Ze doen zelfs beter dan op het eerste gezicht lijkt. Goed gemikte inbreng uit het buitenland kan de ontbrekende schakel vormen, om samen met Vlaamse bedrijven de wereldtop te halen.

Vlaanderen trok in 2013 een recordaantal nieuwe investeringen aan. De 190 nieuwe projecten brengen iets meer dan 4.000 banen met zich mee. “Studies bewijzen de grote meerwaarde van buitenlandse bedrijven voor de Vlaamse economie. Zij genereren vier op de tien jobs. Terwijl het gemiddelde Vlaamse bedrijf 1 procent van zijn middelen in onderzoek en ontwikkeling stopt, spendeert een buitenlands bedrijf 7 procent”, schetst Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT). “Door die inbreng groeide de Vlaamse chemie- en farmacluster bijvoorbeeld uit tot de tweede grootste ter wereld.”

Buitenlandse investeringen die een toegevoegde waarde creëren in Vlaanderen zijn zeer divers, zowel qua sectoren als qua activiteiten. “De investeringen gaan naar productieactiviteiten, goed voor 29 procent, maar ook naar verkoop en marketing (28%), logistiek (21%) en R&D (10%). De buitenlandse bedrijven maken clusters sterk en aantrekkelijk genoeg om er hele waardeketens in bijeen te brengen.” Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat de Europese Unie Vlaanderen recentelijk uitriep tot haar meest ondernemende regio.

Aantrekkelijke speerpunten

Maar het kan nog beter, ook in het aantrekken van buitenlandse bedrijven. “FIT benut de Vlaamse speerpuntclusters om buitenlandse investeerders aan te trekken. We maken analyses van onze voornaamste waardeketens, om na te gaan welke schakels daarin nog ontbreken of te zwak zijn. De eerste tests met kloofanalyses gebeuren in de Antwerpse petrochemie, ook analyses in de biotech en de geavanceerde materialen zijn lopende. Vlaanderen heeft niet alleen zijn traditionele troeven. Bij FIT creëren we oplossingen op maat voor een markt, niche of klant.”

Recente voorbeelden van buitenlandse investeerders met grote toegevoegde waarde heeft Claire Tillekaerts genoeg. “Neem JBF Rak uit India, dat dit jaar zijn PET-fabriek opstart op de chemiesite van BP in Geel. Het vindt er zijn grondstof en het vormt zelf de schakel die nog ontbrak in een waardeketen.

Toegevoegde waarde

De buitenlandse investeringen vertonen nog lacunes om de Vlaamse clusters te vervolledigen. “Prioritair focussen wij op bedrijven in de chemie, biotechnologie en de geavanceerde materialen en plastics. Hoofdzaak is altijd dat zij zich integreren in onze netwerken en clusters, om die mee uit te bouwen. De clusters moeten alle aspecten dekken, van onderzoek over productontwikkeling tot marketing en distributie. Dan bieden ze ook nieuwe mogelijkheden en kansen aan onze kmo’s. Het professionaliseert en internationaliseert hen meer. Zo kan buitenlandse inbreng hun toegevoegde waarde verder verhogen.”

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.