Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De maakindustrie transformeert

De maakindustrie in Europa is nog altijd goed voor 80 procent van de export buiten de Unie en van de inspanningen in onderzoek en ontwikkeling in de privésector. Maar om te overleven moet die levensader van de economie door een transformatie.

De nieuwe maakindustrie zal zeer wendbaar zijn of zal niet zijn. Zij zal soepel op vragen van klanten reageren. Zij zal zowel internationaal als lokaal opereren, met sommige fabrieken daar waar dat het voordeligst is en andere fabrieken hier, dicht bij onderzoek en ontwikkeling.

Maar: de investeringen in de Europese industrie dalen nog altijd en de infrastructuur is deels verouderd. Modernisering moet gepaard gaan met nieuwe procesinnovaties, die duurzamer zijn en die ICT optimaal benutten voor een betere productiviteit en flexibiliteit.

Een Europese taskforce is over enkele weken klaar met een rapport waarin ze de regio’s concreet aangeeft hoe ze industriële bedrijven een nieuw elan kunnen bezorgen. Vooreerst moeten ze hun O&O-resultaten beter vermarkten. Enkele hindernissen moeten worden geruimd, zoals financieringsgebrek of onvoldoende bewustzijn van de commerciële mogelijkheden.

Tegelijk moet de vraag worden gestimuleerd en moeten de tekorten aan vaardigheden op de arbeidsmarkt worden teruggedrongen. Het werkwoord ‘moeten’ keert vaak terug. De Europese maakindustrie heeft geen keuze: ze verandert, of ze mist de trein.

Van verloren industrie naar marktmakers

In het Britse Sheffield hebben ze dat goed begrepen. De oude industrie was er dood en begraven, toen op het puin ervan de Fabrieken van de Toekomst oprezen. De lokale universiteit richtte het Advanced Manufacturing Research Centre (AMRC) op voor onderzoek in metaalbewerking en materialen voor de lucht- en ruimtevaart en andere hoogwaardige maakindustrieën.

Het AMRC begon in 2001 met drie ingenieurs en telt er nu driehonderd. Met Boeing als partner en Europese steun kwamen er nog een kennistransfercentrum en een opleidingscentrum bij. Zo komen de Britten steeds dichter bij nieuwe industriële markten.

Uit Manufuture-projecten in het Portugese Porto blijkt hoe nieuwe technologie van de ene sector vaak een oplossing biedt voor een probleem in een totaal andere sector, of die sector een stuk competitiever maakt. Dat blijkt ook sterk uit het Explore-project, dat de mogelijkheden in ecologisch bouwen uit dertien regio’s en tien sectoren bijeenbrengt. De Europese steun heeft op vele plaatsen een uitweg geboden. Toch zijn veel vruchten van onderzoek en ontwikkeling rijp, zonder dat de industrie er baat bij heeft.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.