De Europese regio’s moeten in hun industrie waardeketens herbekijken en aansturen op de specialisatie van hun bedrijven in slimme specialisaties. Grensoverschrijdende samenwerking is een essentiële voorwaarde voor succes. Regio’s moeten hun sterktes samenleggen en zo kritische massa vinden die uiteindelijk clusters van wereldklasse oplevert. Regio’s zoals Vlaanderen, Helsinki en Lager Silezië tonen dat het kan en hoe het kan. Samen met de buren.
Tijdens de recente Europese conferentie over slimme-specialisatiestrategieën hamerden beleidsmensen op de noodzaak van alle Europese regio’s om zich te concentreren op hun sterktes. Sommige regio’s werken al samen over de landsgrenzen heen, zoals Vlaanderen met Zuid-Nederland en Nordrhein-Westfalen. Volgens Karel Tobback, kabinetschef van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, is de regio al tien jaar bezig met het uitrollen van een slimme-specialisatiestrategie.
‘Na een grondige sterkte-zwakteanalyse en een brede brainstorming met alle betrokkenen, start nu een meer gefocust en geïntegreerd traject. Een sterke beweging bottom-up zwengelt een sterke dynamiek aan. Ondernemers voelen zich aangesproken door het ‘ondernemend ontdekken’. Met het Vanguard Initiative komt daar nu de grensoverschrijdende dimensie bij, tussen Europese regio’s. We winnen allemaal tijd als we van elkaar leren.’
Finse startersexplosie
In de regio van de Finse hoofdstad Helsinki werkt men al langer en graag samen met diverse regio’s en hun bedrijven. Startup Sauna bouwt in Noord-Europa en Rusland een ecosysteem uit voor starters. Dat gebeurt met een coachingprogramma, stages voor jongeren in Helsinki en in Silicon Valley en met een jaarlijkse conferentie, die dezer dagen in de Finse hoofdstad plaatsvindt aan de Altoo Universiteit. Zo’n honderd starters doorliepen al het ‘versnellingsprogramma’ van Startup Sauna.
Poolse vliegtuigen
Concreet industrieel resultaat valt ook te noteren in de Zuid-Poolse regio Lager Silezië. Die beschikte traditioneel over een sterke economie, maar ondervond dat hij zijn metaalverwerkende industrie moest diversifiëren. Het Flaris-project ontwikkelde een compleet nieuw type lichte privéjetvliegtuigen. Het idee erachter? Alleen nieuwe producten die ook nieuwe markten zouden aanboren kunnen voor een industriële doorbraak zorgen. Inmiddels is het prototype van het nieuwe vliegtuig klaar en heeft het project al zowat 80 patenten voor nieuwe vindingen op zak.