Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een nieuwe wind boven Pelt

Vanaf 28 oktober draaien er drie nieuwe windturbines boven Pelt. Met een tiphoogte van 170 meter en een rotordiameter van 145 meter zijn de turbines, waarvan er één op de Nyrstar-site staat, bij de grootste van het land.

De windmolens zijn uitgerust met een softwaresysteem op basis van radardata dat vogelzwermen detecteert. Als die zwermen te dichtbij komen, stoppen de windturbines automatisch met draaien.

Twee van de drie turbines zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van Nyrstar. De zinksmelter gebruikt de elektriciteit om het koolstofarme zink te produceren waar steeds meer klanten naar vragen.

Met een symbolische druk op de knop stelden Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, Inge Schildermans (general manager Nyrstar Belgium) en enkele leerlingen van de lokale STEM-school in Pelt de drie windturbines officieel in werking.

‘Ook bij Nyrstar Balen komen er begin volgend jaar acht nieuwe windmolens’, zegt Philip Eyckmans, Global Category Manager Energy bij Nyrstar. ‘Nu staan daar vier turbines op onze terreinen. Die worden vervangen door modernere modellen en er komen vier nieuwe bij op de grens van Balen en Lommel.’

In cijfers

  • 170 meter tiphoogte
  • 145 meter rotordiameter
  • 9.200 megawattuur (per jaar, per windmolen)

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.