Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Industrie helpt netbeheerder om Belgisch energienet te stabiliseren

Het overgrote deel van het energieverbruik van Nyrstar komt van de elektrolysehal, maar dat proces is erg flexibel.

Nyrstar en netbeheerder Elia werken samen om het Belgische energienet in balans te houden. Als het stroomverbruik piekt, kan Nyrstar die balans mee bewaren door tijdelijk de productie in de elektrolysehal te verminderen. Ook een megabatterij in aanbouw zal zijn deel van het werk doen om het Belgische energienet van voldoende stroom te voorzien.

Stroom is schaars. Vooral tijdens de wintermaanden is het in ons land soms spannend afwachten of er genoeg elektriciteit zal zijn. Daarom regelt netbeheerder Elia voortdurend het evenwicht tussen de geïnjecteerde en verbruikte energie op het net. Zo vallen dorpen en steden niet zonder stroom en worden black-outs vermeden.

Elia doet dit niet alleen. De netbeheerder werkt samen met andere Europese netbeheerders en met grote industriële spelers zoals Nyrstar. Met een jaarlijks verbruik van ongeveer 1,1 miljoen megawattuur (iets meer dan 1 procent van alle elektriciteit die in België wordt afgenomen) is Nyrstar, een van de meest energie-efficiënte bedrijven in zijn sector wereldwijd, een van de Belgische grootverbruikers. Het bedrijf is dan ook rechtstreeks op het hoogspanningsnet aangesloten.

Flexibel

‘In normale omstandigheden produceren wij steeds maximaal’, zegt Thomas Verbruggen, Energy Coordinator European Operations bij Nyrstar. ‘Behalve wanneer er bijvoorbeeld een onderhoud aan onze installaties is, nemen wij in principe alle nodige elektriciteit af.’

Ons elektrolyseproces is erg flexibel. Als Elia vraagt om ons verbruik tijdelijk te verminderen, kunnen wij dat vrij snel regelen.
Thomas Verbruggen
Energy Coordinator European Operations bij Nyrstar

‘Het overgrote deel van onze energieconsumptie komt van onze elektrolysehal. Maar dat proces is erg flexibel. Als Elia vraagt om ons verbruik tijdelijk te verminderen, kunnen wij dat vrij snel regelen’, legt Verbruggen uit.

Cruciaal

Collega Philip Eyckmans, Global Category Manager Energy bij Nyrstar, ziet de energievraag in de toekomst vooral stijgen, met hernieuwbare energie als een welgekomen maar ook minder voorspelbare innovatie.

Philip Eyckmans en Thomas Verbruggen

‘We zetten al een tijd sterk in op duurzame energiebronnen. We kopen groene stroom en werken mee aan zonne- en windparken. Uiteindelijk willen we er mee voor zorgen dat het Belgische net volledig groen wordt. De vraag blijft natuurlijk waar je energie haalt als er geen zon en wind zijn.’

Om die onvoorspelbaarheid op te vangen, bouwt Nyrstar samen met Nala Renewables, een joint venture van moederbedrijf Trafigura en IFM Investors, een megabatterij op de site in Balen. Dit battery energy storage system (BESS) zal klaar zijn in 2022. BESS bewaart onder andere groene energie van een nabijgelegen windpark en communiceert met het net. ‘Elia kan gebruikmaken van die energie om het net te stabiliseren op cruciale momenten’, zegt Verbruggen.

Uiteindelijk willen we er mee voor zorgen dat het Belgische energienet volledig groen wordt.
Philip Eyckmans
Global Category Manager Energy bij Nyrstar

Voordeel

Voor een goede werking van het energienet streeft Elia een constante frequentie van 50 Hz na. ’BESS kan onmiddellijk reageren op frequentieverhogingen of -verlagingen om het net stabiel te houden’, zegt Eyckmans.

Het voordeel van de batterij is dat ze heel snel kan worden ingezet. Het nadeel is dat ze maximaal vier uur 25 megawatt kan opslaan. ‘Dat is niet altijd genoeg’, weet Verbruggen. ‘En dan komt onze elektrolysehal weer in beeld. Die twee zijn heel complementair.’

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.