Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De bank als langetermijnpartner

Bruno Caboot, CEO conTeyor

conTeyor, een bedrijf dat duurzame verpakkingsoplossingen voor de assemblage-industrie bedenkt en produceert, werd onlangs het voorwerp van een management buy-out. Het MBO-team deed een beroep op Belfius om de overname te financieren.

conTeyor startte in 1995, maar de laatste jaren groeide er een verschil in visie tussen de niet-actieve familiale hoofdaandeelhouder en het dynamische management. Het management wilde vooral nieuwe markten en klantsegmenten aanboren. Om die reden leek een MBO dan ook de beste oplossing om de groei van de onderneming veilig te stellen. “Het was een typische share deal, waarbij het management de bestaande aandeelhouders uitkoopt met de hulp van een private equity-speler,” zegt de CFO Bruno Caboot.

Langetermijnpartner

De overname werd ook deels bancair gefinancierd. conTeyor deed daarom een marktstudie van de banken die bereid zouden zijn om mee te stappen in de transactie. “Belfius was een van die banken en keek op een intelligente manier naar het dossier. Alhoewel we nog niet met Belfius samenwerkten, merkten we direct dat de bank op langere termijn wou meedenken. Ze luisterden naar ons verhaal, geloofden in onze visie en begrepen de specificiteit van de onderneming. We zijn immers geen typisch automotive bedrijf dat altijd  dezelfde componenten aanlevert. Wij leven telkens weer van nieuwe projecten, en hebben dus niet altijd evenveel projecten in portefeuille. Belfius stelde ons een innovatief kredietpakket op maat voor, dat niet alleen toeliet om de MBO uit te voeren, maar ook om de toekomstige groei soepel te financieren.” Voor conTeyor was het langetermijndenken van de bank een toegevoegde waarde. “Als je dit kunt doen aan marktconforme voorwaarden, met flexibele convenanten die rekening houden met het businessplan van het bedrijf,
dan heb je een langetermijnpartner”, zegt Bruno Caboot. “Bij Belfius vonden we een bank die bereid is mee te denken.” Voor de financiering koos conTeyor voor de meest klassieke structuur. “We hebben een overname holding gecreëerd waar bij het kapitaal inge bracht werd door de nieuwe aandeelhouders, met name de private equity-partner en het MBOteam. Vanuit de holding worden de leningen op termijn terugbetaald.”

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.