Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Op zoek naar de klik

De juiste klik. Die zocht en vond Tom Valgaeren, zowel bij de overlater van de drie bedrijven die hij overnam, als bij de bank die hem concreet steunde. De cijfers moesten kloppen, maar het aanvoelen ook.

Al tijdens zijn managerscarrière in loondienst voelde Tom Valgaeren het kriebelen om zijn eigen ding te doen. “Na een lang denkproces zette ik de stap naar zelfstandige consultant in hr-zaken en strategie. Daarna wou ik een bedrijf overnemen in een totaal andere omgeving. Via een makelaarskantoor kwam ik uit bij een groepje bouwbedrijven.

De bouwsector was een onbekende voor mij, wat meteen mijn grootste risico was. Een jaar van grondig onderzoek leerde mij dat het dossier van de drie Alfabedrijven interessant was. Er zat rendabiliteit in en ik kon mijn managementervaring benutten.”

Mooi potentieel

Tom Valgaeren nam Alfa Betonvloeren, Alfa Beheer en Alfa Rent over, alle drie actief in de bouwsector. “Zij konden solide, rendabele en solvabele cijfers voorleggen. Er was duidelijk een snelle return mogelijk. De activiteiten hadden groeipotentieel en er werkten mensen die mij voldoende ondersteuning konden geven. Ook bleef de overlater nog een tijdje meewerken. Cruciaal was “de psychologie van het dossier”. Je moet het gevoel hebben dat je een geloofwaardige en constructieve tegenpartij hebt.”

Toch liep het overnameproces niet altijd van een leien dakje. “Er doken conflictmomenten op, vooral bij de due diligence, het grondige onderzoek van de boeken. Maar het proces behield een dynamiek van geven en nemen, wat essentieel is bij onder handelen. De twee partijen moeten bij een overname erover waken dat ze de leiding over het proces niet verliezen aan derden”, heeft Tom Valgaeren er - varen. “Je moet zelf naar het hele plaatje blijven kijken.”

En de bank ging mee

De overnemer overkoepelde het trio bedrijven met een nieuwe holding. “Dat hielp bij de bank. Zo”n structuur levert meer garanties op. De bancaire hulp kwam van Belfius, voordien nochtans een onbekende voor mij. Ik werd aangenaam verrast door de manier waarop ik met mijn financieel plan en mijn adviseur werd onthaald. Belfius ging zeer constructief mee in het verhaal. Voor de overname werd een nieuwe vennootschap opgericht. Belfius heeft de overnameprijs gefinancierd via een krediet dat gedeeltelijk werd gewaarborgd door het Europees Investeringsfonds.

De centrale diensten van Wealth Management waren bijzonder professioneel en de zelfstandige accountmanager van het kantoor bezat zelf ook de dynamiek van een ondernemer. De bank bood niet alleen de beste voorwaarden, maar ook een groot geloof in het project. En zij blijft ook na de overname zuurstof geven.” 

 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.