Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Optimaliseer uw financiële constructie

David Graitson, Ateliers RC

De veertiger David Graitson kent de Belgische kmo-wereld op zijn duimpje. Hij begint zijn carrière in het familiebedrijf dat tuinhuizen vervaardigt. Maar in 2009 beslist hij om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hij oefent eerst een managementfunctie uit in twee Belgische kmo’s, maar blijft dromen van een eigen bedrijf. In maart 2013 beslist de ondernemer dan ook om een bestaande onderneming over te nemen.

In een recordtempo

David Graitson is een echte doorzetter. Hij neemt contact op met alle mogelijke specialisten op het vlak van overdracht van ondernemingen en begint intensief te netwerken. Na enkele maanden weet hij exact welk soort bedrijf hij wil overnemen. “Na een deugddoende vakantie in juli en augustus besloot ik om rechtstreeks contact op te nemen met een aantal bedrijven die ik kende. Zo ontmoette ik ook Investsud dat zijn aandelen in de Ateliers RC wilde verkopen. RC produceert en installeert kipsystemen voor vrachtwagens, en verdeelt en plaatst laadkranen”, zegt David Graitson. Het bedrijf beantwoordde aan al zijn criteria en op 17 oktober werd al een intentieverklaring ondertekend. Er moest wel nog een operationele en financiële audit plaatsvinden en de overname moest gefinancierd worden. Deadline: 20 december!

Debt push down en garantie van het EIF

“Na overleg met de dienst ‘Wealth Management’ van Belfius, leek het interessanter om het bedrijf over te nemen via een holdingvennootschap waarin ik eigen middelen stak”, vertelt de ondernemer. “De holding sloot eveneens bij Belfius een langetermijnlening af waarvoor het Europees Investeringsfonds zich garant stelde. Vervolgens kreeg de holding van de Ateliers RC een gewoon dividend voor 2013 uitgekeerd, alsook een uitzonderlijk dividend dat gefinancierd werd door een langetermijnlening in de werkvennootschap.” Er werd dus gebruik gemaakt van de debt-push-downtechniek, waarbij een deel van de schuld in de werkvennootschap geplaatst wordt. Op die manier heeft de holding minder schulden, kunnen de risico’s gespreid worden en moet de koper minder persoonlijke waarborgen stellen. Dankzij die techniek en de garantie van het EIF kon de financiële constructie geoptimaliseerd worden in het voordeel van de ondernemer.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.