Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Niet alleen het land van bier en chocolade

Caroline Ven, CEO pharma.be

Al anderhalf jaar staat ons sociale en economische leven quasi volledig in het teken van de covidpandemie. In een ongezien tempo werden vaccins ontwikkeld en op de markt gebracht. Dat is een duidelijke illustratie van het belang van doorgedreven wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de kracht van een goede samenwerking tussen vele partijen, denk aan onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven en publieke autoriteiten zoals het geneesmiddelenagentschap.

België is niet alleen het land van bier en chocolade, maar we staan internationaal ook aan de top met een uiterst performant biofarmaceutisch ecosysteem. Dat is tijdens deze pandemie nog maar eens gebleken. Ons land is wereldwijd een referentie als het aankomt op vaccins, zowel op vlak van onderzoek, als van ontwikkeling en productie. Maar we zijn ook heel actief in de nieuwste technologie. Zo is van al de bedrijven die inzetten op cel- en gentherapie in Europa bijna 10% gevestigd in België. In 2020 investeerden de innovatieve farmaceutische bedrijven bijna 5 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling, dat is het hoogste cijfer in Europa in verhouding tot het aantal inwoners.

De ruim 125 innovatieve farmaceutische bedrijven in ons land en hun ruim 40.000 werknemers zijn verbonden door één gemeenschappelijk doel: ziekte voorkomen, behandelen en genezen. De aanwezigheid van een performant ecosysteem in België rond de biofarmaceutische industrie biedt enorme kansen om onze bevolking de beste therapieën te geven. In de strijd tegen diabetes, hartziekten, hepatitis-C en kanker werden al heel wat doorbraken gerealiseerd die de gezonde levensjaren van patiënten aanzienlijk hebben verlengd.

Maar er liggen nog heel wat uitdagingen voor de boeg. Zo zijn er nog te veel patiënten die lijden aan de zeldzame ziekten waarvoor geen therapie bestaat. Cel- en gentherapieën zullen naar verwachting ziekten die vandaag ongeneeslijk zijn, in de toekomst kunnen genezen. We moeten dus steeds blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe behandelingen. En de patiënten moeten snel toegang krijgen tot zulke medische doorbraken. Dit is geen kostenpost, maar een investering in de toekomst.

In deze bijdrage verleent pharma.be het woord aan enkele belangrijke stakeholders over de uitdagingen die zij vaststellen en hoe we deze gezamenlijk kunnen aanpakken.

Caroline Ven
CEO pharma.be

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.