Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘De gezondheidscrisis heeft de investeringsmogelijkheden in security vertienvoudigd'

Anjali Bastianpillai, Senior Product Specialist bij Pictet AM ©Pictet AM

Ondernemingen die beveiligingsproblemen aanpakken, bieden aantrekkelijke lange-termijn-opportuniteiten voor beleggers. Daarvan is Anjali Bastianpillai, Senior Product Specialist van de Security-strategie bij Pictet Asset Management, stellig overtuigd: ‘Je veilig voelen is een menselijke basisbehoefte.’

Of het nu gaat om bescherming tegen cyberaanvallen, bewaking van kritieke infrastructuur, veiligheidssystemen in voertuigen, voedselveiligheid of persoonlijke bescherming, veiligheid is een breed thema dat veel beleggingskansen biedt. De actief beheerde strategie van Pictet AM richt zich op een beleggingsuniversum van ongeveer 250 aandelen uit de securitysector. ‘Daaruit selecteren we de 50 à 75 meest veelbelovende bedrijven voor onze portefeuille’, zegt Anjali Bastianpillai.

Cybersecurity

Cybersecurity vertegenwoordigt ongeveer 20% van de portefeuille van ons thematisch fonds. Het gaat om bedrijven die gespecialiseerd zijn in cloud-, data- en identiteitsbeveiliging of in het detecteren van de kwetsbaarheden in de IT-infrastructuur van organisaties om risico’s op cyberaanvallen op te sporen.

Het afgelopen jaar was er een sterke trend van verstrenging van cybersecurity tot zogenaamde "zero trust" security. Zero trust is gebaseerd op het eenvoudige principe dat geen enkele gebruiker van een computernetwerk a priori kan worden vertrouwd. Dit geldt zowel voor wie zich buiten als binnen het netwerk bevindt.

‘De pandemie dwong bedrijven om die 'zero trust' te implementeren’, zegt Anjali Bastianpillai. ‘Omdat veel werknemers op afstand werkten, waren bedrijfsnetwerken meer dan ooit kwetsbaar.’ Volgens een studie van Okta, een bedrijf gespecialiseerd in identiteitscontrole en toegangsbeheer, is het aantal Amerikaanse bedrijven dat een zero trust-initiatief heeft gelanceerd of in de nabije toekomst wil lanceren, met 275% gestegen. ‘Palo Alto Networks, een bedrijf uit de top 10 van onze portefeuille, is een voorbeeld van een bedrijf dat met zijn globaal beveiligingsplatform optimaal inspeelt op de zero trust-trend.

Krachtige groei in cloudbeveiliging en andere marktsegmenten

Een ander steeds belangrijker security-segment is cloudbeveiliging. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal die markt tussen 2019 en 2024  een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 33,1% kennen. In 2021 zijn grote hackingaanvallen gemeld tegen de cloudservers van grote bedrijven zoals SolarWinds, Colonial Pipeline, Fastly en Microsoft's Exchange Server.

De pandemie dwong bedrijven om 'zero trust' security te implementeren.

Anjali Bastianpillai
Senior Product Specialist bij Pictet AM

‘Ook databeveiliging is booming’, voegt Anjali Bastianpillai toe. ‘Dit segment groeit met een CAGR van 12,4% tussen 2019 en 2024, volgens Gartner. Het segment van beveiligingsbedrijven die zich bezighouden met toegangscontrole heeft dan weer een CAGR van 10,9%.’

Een ervaren beheerder met een focus op ESG

De juiste beleggingen kiezen in de complexe maar interessante beveiligingswereld vereist deskundigheid en ervaring. De beveiligingsmarkt is sterk gefragmenteerd. Bovendien lijken sommige bedrijven vandaag overgewaardeerd, terwijl anderen, in een wereld geteisterd door geopolitieke spanningen en cybercriminaliteit, niet-competitieve producten en diensten aanbieden.

‘Onze beheerders scannen de markt voortdurend, op zoek naar opportuniteiten’, zegt Anjali Bastianpillai. ‘En we houden nauw contact met de bedrijven waarin we investeren. Op die manier kunnen wij hen stimuleren om hun bedrijfsvoering duurzamer en socialer te maken en hoge standaarden van deugdelijk bestuur na te streven.’

Opportuniteiten in kleinere innovatieve ondernemingen

De beveiligingsindustrie is dynamisch en blijft zichzelf opnieuw uitvinden om het hoofd te bieden aan steeds wijdverbreidere en geraffineerdere bedreigingen. Er dienen zich daarbij ook tal van nieuwe investeringsmogelijkheden aan, zoals bijvoorbeeld in de beveiliging van het Internet-der Dingen (IoT). ‘We investeren in grote bedrijven, maar eigen aan onze aanpak is ook dat we in een vroeg stadium het potentieel van kleinere, gespecialiseerde bedrijven trachten te identificeren’, concludeert Anjali Bastianpillai, ‘Ook dat maakt onze thematische aandelenportefeuille uniek.’

Meer informatie over de beleggingsstrategie van Pictet AM gericht op het thema vindt u hier.

 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.