Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Robots zijn niet meer weg te denken uit onze economie en dagelijkse leven'

Peter Lingen, Senior Investment Manager bij Pictet AM

De opmars van interactieve digitale toepassingen en artificiële intelligentie zorgt voor een revolutie in robotica en automatiseringstechnologieën. ‘Robots zijn niet alleen aanwezig in alle takken van de industrie, we vinden ze in alle economische sectoren en ze maken steeds meer deel uit van ons dagelijkse leven’, bemerkt Peter Lingen, Senior Investment Manager van de Robotics-strategie bij Pictet Asset Management.

Robots werden in het verleden vooral gebruikt om productielijnen efficiënter te maken of om menselijk werk te vereenvoudigen. Nu zijn ze er in alle soorten en maten, en in alle sectoren. Van industriële cobots en robots in de logistiek tot zelfrijdende auto’s, drones, medische robots of automatische stofzuigers en grasmaaiers. Robots zijn gewoonweg overal.

Robotica, automatisering en AI

‘De robotica-revolutie brengt ongelooflijk veel beleggingsopportuniteiten met zich mee’, aldus Peter Lingen, fondsbeheerder en expert op het gebied van robotica, automatisering en kunstmatige intelligentie. ‘Wij zijn pioniers in het investeren in deze sector. Toen we onze strategie in 2015 lanceerden, was Pictet AM de eerste vermogensbeheerder in Europa die zich richtte op beleggen in het thema robotica.’ Vandaag volgt mijn team tussen 120 en 150 bedrijven uit de sector op de voet. 

Verschuiving naar lokale productie

Peter Lingen ziet in de komende drie tot vijf jaar vooral investeringsmogelijkheden in Europa en de VS, waar bedrijven een deel van de productie uit opkomend Azië terughalen. ‘Deze re-onshoringtrend sluit bovendien aan bij de nood aan meer duurzaamheid, omdat veel dichter bij de eindklant kan worden geproduceerd. Robots produceren ook heel precies, zodat minder grondstoffen nodig zijn.’

De robotica-revolutie creëert ongelooflijk veel beleggingsopportuniteiten.

Peter Lingen
Senior Investment Manager bij Pictet AM

Nieuwe innovaties

In de komende 12 tot 18 maanden verwacht Peter Lingen een sterke toename van de commercialisering van veel verschillende robottoepassingen die momenteel in ontwikkeling zijn en waarvan de distributie door de gezondheidscrisis vertraging opliep. Pictet AM houdt die innovatieve bedrijven nauwlettend in de gaten. ‘Ook de massale elektrificatie van de autosector is een enorme groeimotor voor robotica. Alle grote constructeurs kondigden aan binnen enkele jaren enkel nog elektrische wagens te willen ontwikkelen. De productielijnen hebben hiervoor andere robots nodig dan degene die voor wagens met verbrandingsmotoren worden gebruikt. De vervangingscyclus zal een grote vraag naar nieuwe robots creëren’, zegt Peter Lingen.

Halfgeleiders

Een andere belangrijke trend die Peter Lingen ziet, is de wereldwijde behoefte aan halfgeleiders (chips). ‘Die zijn onmisbaar in zowat elk segment waarin wij met ons themafonds beleggen. Ze zijn te vinden in auto's, smartphones, computers, cloud-servers of datacenters en slimme sensoren in gebouwen, fabrieken en infrastructuur. Halfgeleiders zijn, letterlijk en figuurlijk, dé verbindende factor in robotica en bij uitbreiding in de hele technologische wereld.’

Ervaren experts aan het roer

Het succes van een actief beheerd fonds hangt af van de expertise van het team van beheerders en van de manier waarop zij hun beleggingsproces uitvoeren. Peter Lingen heeft meer dan 20 jaar ervaring in de tech-wereld. Samen met zijn team volgt hij de bedrijven op die innoveren in de wereld van de robotica en waarvan hij verwacht dat ze de beste groeikansen bieden. ‘Onze beleggingshorizon van gemiddeld 3 tot 5 jaar stelt ons in staat de opportuniteiten goed in te schatten, de waarde van R&D binnen bedrijven te beoordelen en investeringsbeslissingen te nemen voor onze beleggers met het oog op maximaal rendement op middellange en lange termijn,’ besluit hij.

Meer informatie over de beleggingsstrategie van Pictet AM gericht op het thema vindt u hier.

 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.