Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Van boerderij tot bord

De oorlog in Oekraïne zorgt voor torenhoge prijsstijgingen in de landbouw. Hoe evolueert de levensmiddelensector en wie staat sterk in zo’n omgeving? De beheerders van de Nutrition-strategie van Pictet Asset Management beleggen al sinds 2009 in de voedingssector. In dit artikel geven ze ons hun visie.

‘Op gebied van voedselzekerheid werpt de oorlog in Oekraïne ons tien jaar terug in de tijd’, zegt Mayssa Al Midani, beheerder van Pictet’s Nutrition-strategie. Rusland en Oekraïne waren samen goed voor 30% van de wereldwijde uitvoer van tarwe en gerst, voor 15% van de uitvoer van maïs en voor meer dan 50% van de uitvoer van zonnebloemolie. ‘De winteroogst was al achter de rug toen de oorlog uitbrak, maar de distributie komt in het gedrang als gevolg van de exportverboden, embargo’s en boycots. Hetzelfde geldt voor kunstmest, waarvan de regio 30% van de export in handen had.’

MAYSAA AL MIDANI, BEHEERDER VAN PICTET'S NUTRITION-STRATEGIE
Advertentie

De schaarste laat zich vandaag voelen in de volledige voedselketen. Inzake veevoeder, benadrukt Al Midani de onvermijdelijke stijging van de productiekosten van dierlijke eiwitten en van heel wat andere voedselingrediënten. ‘De invasie van Oekraïne door de Russen doet de sector sneller evolueren en versterkt onze overtuigingen’, legt Mayssa uit. Ze zet met haar strategie resoluut in op bedrijven die een antwoord bieden op grote uitdagingen van vandaag: toegang tot voeding voor iedereen, klimaatverandering, grondstoffenschaarste en kwalitatieve en gezonde voeding.

Het beleggingsuniversum van haar Nutrition-strategie richt zich op drie segmenten: agritech (precisielandbouw, duurzame landbouw, gezonde dieren), logistiek (productieoptimalisering en afvalvermindering, korte keten, voedselveiligheid) en voedingsproducten en -supplementen (eiwitalternatieven, betaalbare producten met hoge voedingswaarde, natuurlijke en biologische ingrediënten). Uitgesloten uit de portefeuille zijn niet-duurzame spelers, zoals producenten van rood vlees of pesticiden, fastfood of bedrijven die plastic verpakkingen maken.

‘De oorlog in Oekraïne laat de sector sneller evolueren en versterkt onze overtuigingen.’

Mayssa Al Midani
Beheerder van de Nutrition-strategie bij Pictet Asset Management

Al Midani haalt een concreet voorbeeld aan. ‘Dankzij precisielandbouw kan het gebruik van chemische stoffen met 80% verminderen. Veel landbouwers realiseerden dankzij hoge graanprijzen dit jaar goede inkomsten. Daardoor kunnen ze middelen vrijmaken om in precisielandbouw te investeren. Voor hen is het essentieel om met minder van die schaarser en duurder geworden meststoffen te kunnen produceren. Maar het is ook belangrijk om zich te kunnen aanpassen aan strenge nieuwe milieuregelgeving en aan de verwachtingen van een stijgend aantal consumenten.’

Ook kiemvrije verpakkingen hebben een veelbelovende toekomst in de eerder defensieve Nutrition-strategie. Ze doen voedselverspilling dalen en beperken het risico op besmettingen. ‘Daarnaast wordt ingezet op de gestegen vraag naar producten die tegelijk betaalbaar en gezond zijn, bijvoorbeeld diepvriesgroenten, op plantaardige eiwitten en op natuurlijke vervangers voor synthetische ingrediënten’ benadrukt de experte.

Al Midani heeft nooit eerder meegemaakt dat consumenten, bedrijven en overheden zo eensgezind waren over het belang van duurzaamheid en gezondheid. Hiervoor antwoorden bedenken, creëert een enorm potentieel voor innovatie en er vloeien immense uitbreidingsmogelijkheden voor het beleggingsuniversum uit voort. Technologische vooruitgang en de grote bewustwording bij consumenten van de negatieve impact van een onevenwichtig dieet op de gezondheid, leiden tot een fenomenale groei van bedrijven die oplossingen ontwikkelen om de duurzaamheid, kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van ons voedselsysteem te verbeteren. Covid-19 heeft die trend nog versterkt door de link tussen slechte voeding, infectieziekten en kans op overlijden duidelijk te maken.

Meer informatie over de Pictet themafondsen vindt u hier.

De fondsen van Pictet Asset Management zijn in België verkrijgbaar via de meeste (privé)banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en (internet)banken zoals Deutsche Bank, Keytrade of MeDirect. Wij verzoeken u om contact op te nemen met uw bank, uw financieel adviseur of uw makelaar.

De informatie, opinies en ramingen vermeld in dit artikel geven een oordeel weer op het tijdstip van publicatie en vormen geen aanbeveling, advies of prognose. Pictet Asset Management (Europe) S.A. heeft geen stappen ondernomen om te garanderen dat de informatie geschikt is voor een bepaalde belegger, en de verstrekte informatie vervangt geen onafhankelijke beoordeling. De waarde en de opbrengsten verbonden met financiële instrumenten vermeld in dit artikel kunnen zowel dalen als stijgen en als gevolg hiervan is het mogelijk dat beleggers hun oorspronkelijke inleg niet geheel terugkrijgen.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.