Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Biotech en gezondheidszorg bieden beleggers uitstekende opportuniteiten

Lydia Haueter, Senior Investment Manager bij Pictet AM

Vergrijzing, digitalisering en doelgerichte therapieën voor nieuwe ziekten: de komende jaren is er in de gezondheidszorg nood aan enorme investeringen. En daar kunnen beleggers op inspelen. ‘Wij gebruiken een uniek investeringsmodel dat de belangrijkste medische behoeften en ook de best presterende bedrijven uit de sector in kaart brengt.’

Dankzij automatisering en artificiële intelligentie kunnen medische researchteams veel gerichter werken. Digitalisering maakt onderzoeken en screenings efficiënter. En de bio-informatica versnelt de ontwikkeling van geneesmiddelen. ‘De gezondheids- en biotechmarkt groeit als nooit tevoren’, benadrukt Lydia Haueter, Senior Investment Manager bij Pictet Asset Management.

Oplossingen voor vergrijzing

Elke belegging heeft een milieu-impact. Neem deel aan onze quiz. Voor elke deelnemer plant Pictet AM een boom in België!

De wereldbevolking vergrijst steeds sneller. En de meeste ziekten treffen vooral ouderen. Het aantal kankers is tussen 2005 en 2015 met 33% gestegen, voornamelijk als gevolg van de bevolkingsgroei en vergrijzing. ‘We maken een explosieve groei van therapeutische methodes mee’, stelt Lydia Haueter vast. ‘Celtherapieën verwerken bijvoorbeeld cellen van het immuunsysteem van een patiënt in een geneesmiddel tegen kanker. Daardoor kan de geneeskunde zich veel doeltreffender richten op de ziekte van een specifiek individu.’

Pictet AM biedt sinds 1995 een themafonds aan dat gespecialiseerd is in bedrijven die focussen op biotech-innovaties en op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Om te bepalen welke ondernemingen worden opgenomen in het fonds, gebruiken de beheerders van Pictet AM een model dat gebaseerd is op vier criteria. ‘Zo pikken we de belangrijkste therapeutische behoeften en de best presterende ondernemingen eruit’, legt Lydia Haueter uit.

Vier investeringscriteria

Allereerst kijkt Pictet AM naar de ernst van de ziekte die bestreden wordt. Specialisten brengen in kaart hoeveel mensen er door een bepaalde ziekte getroffen worden en wat het sterftecijfer is. ’Vervolgens onderzoeken we de efficiëntie van de nieuwe oplossingen of van de geneesmiddelen die de biotechbedrijven ontwikkelen’, vervolgt Lydia Haueter. ‘Oplossingen die focussen op kleine ongemakken of die de levenskwaliteit van patiënten onvoldoende verbeteren, sluiten we uit.’

‘Innovatie is de enige echte manier om in deze markt het verschil te maken.’
Lydia Haueter
Senior Investment Manager bij Pictet AM

Ten derde is uiteraard ook de concurrentiële positie van de ondernemingen belangrijk. Als er meerdere vergelijkbare behandelingen bestaan voor een aandoening, kan de rendabiliteit in het gedrang komen. ‘Ten slotte moet een behandeling ook financieel haalbaar zijn voor een patiënt. Is de behandeling betaalbaar?  Wordt ze gedekt door de ziekteverzekering? Enzovoort.’

Meer informatie over de beleggingsstrategieën van Pictet AM gericht op de thema’s biotechnologie en gezondheidszorg, vindt u hier.

Voor de analyse van die vier criteria werkt het beheerdersteam van Pictet AM samen met Real Endpoints, een bedrijf dat informatie en data analyseert en gespecialiseerd is in marktinformatie over gezondheidszorg. ‘Alle biotech- en healthcare-ondernemingen waarin wij beleggen, moeten ook innovatief zijn’, onderlijnt Lydia Haueter. ‘Innovatie is de enige echte manier om in deze markt het verschil te maken.’

SDG3

Wie investeert in biotech- en healthcare-ondernemingen is niet alleen op zoek naar een aantrekkelijk rendement, maar draagt ook bij tot de verwezenlijking van de derde duurzame ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties (SDG3), namelijk de bevordering van gezondheid en welzijn. De oplossingen van de bedrijven waarin Pictet AM belegt, focussen op moeders en kinderen, de strijd tegen epidemieën, de bevordering van een actieve levensstijl of de verbetering van gezondheidszorg. ‘Uiteindelijk heeft iedereen baat bij deze oplossingen’, besluit Lydia Haueter.

 

De themafondsen van Pictet AM zijn in België verkrijgbaar via de meeste (privé)banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en internetbanken zoals Deutsche Bank, Keytrade of MeDirect. Wij verzoeken u om contact op te nemen met uw bank, uw financieel adviseur of uw makelaar.

De pionier en specialist in thematisch beleggen

Sedert meer dan 25 jaar identificeren de experts van Pictet Asset Management de meest veelbelovende themabeleggingen, dankzij een gedegen inzicht in de megatrends die onze toekomst bepalen.

Pictet AM biedt deze expertise aan in 13 innovatieve en toekomstgerichte beleggingsthema’s: robotica, digitalisering, beveiliging, gezondheidszorg, voeding, hout, water, human, schone energie, milieu, biotechnologie, topmerken en smart cities. Elk thema is gebaseerd op de megatrends die onze toekomst vormgeven.

Ontdek de themafondsen van Pictet

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.