Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Hout, meer dan ooit een gouden kans voor beleggers'

Christoph Butz, Senior Investment Manager bij Pictet Asset Management

Waarom in hout beleggen? Redenen te over, weet Christoph Butz van Pictet Asset Management: duurzaamheid, klimaatopwarming, aantrekkelijk rendementspotentieel… Hij lanceerde in 2008 ‘Timber’, de eerste beleggingsstrategie exclusief gewijd aan hout.

‘We hebben het enige actief beheerde fonds dat 100% focust op bomen’, zegt Christoph Butz, Senior Investment Manager bij Pictet Asset Management. Sinds de jaren 1980 kopen institutionele beleggers bosgronden in de Verenigde Staten. ‘Het idee achter ons fonds? Particuliere beleggers ook de kans geven om te beleggen in bossen, en tegelijk in de meest aantrekkelijke delen van de volledige waardeketen van hout.’

Elke belegging heeft een milieu-impact. Neem deel aan onze quiz. Voor elke deelnemer plant Pictet AM een boom in België!

De belangrijkste motor voor de houtsector is de bouw van residentiële woningen in de Verenigde Staten, een activiteit met nog altijd veel dynamiek die tijdens de corona-lockdowns nog een boost kreeg dankzij massale herstellings- en renovatiewerken. Ook de spectaculaire groei van de onlineverkoop, met pakjes gemaakt uit houtvezels, heeft de positieve trend nog versterkt. Daarnaast worden veelbelovende nieuwe materialen ontwikkeld op basis van houtvezels die vervuilende materialen zoals beton, baksteen of plastic kunnen vervangen. ‘Alles wat vandaag geproduceerd wordt op basis van olie, kan in de toekomst perfect op basis van hout gemaakt worden’, vertelt Christoph Butz.

‘Koolstofreservoirs’ optimaliseren

‘Ook het huidige streven naar meer duurzaamheid ondersteunt de houtsector. Want hout is een materiaal dat CO2 opneemt en zich elk jaar opnieuw vernieuwt. Ondernemingen waarin wij beleggen, planten namelijk voor elke boom die ze oogsten drie tot vier nieuwe bomen. Bovendien behoudt een houten product zijn opvangcapaciteit voor CO2”. De koolstofdioxide die een boom opslaat, blijft opgesloten in de balken die gebruikt worden in de bouw.’

‘Mensen maakten van de lockdown gebruik om thuis herstellingen uit te voeren, te renoveren en bij te bouwen.’

Christoph Butz
Senior Investment Manager bij Pictet Asset Management

Pictet maakt een zorgvuldige selectie van houtbedrijven uit landen met een geloofwaardige en gecertificeerde boswetgeving, voornamelijk in Noord-Amerika, de Scandinavische landen en Japan. ‘Als een probleem de kop dreigt op te steken, gaan wij meteen het gesprek aan met de onderneming’, vervolgt Christoph Butz. Een bos dat duurzaam beheerd wordt, staat niet alleen garant voor grootschalige CO2-opslag, maar speelt ook een grote rol in de strijd tegen klimaatverandering én bevordert biodiversiteit. De Timber-strategie draagt dus bij tot het oplossen van verschillende belangrijke milieu-uitdagingen. 

Positief momentum houdt aan

De lockdown had ook in de houtsector een vertraging kunnen veroorzaken. Niets bleek minder waar! ‘Mensen gingen thuis herstellingen uitvoeren, renoveren en zelfs bijbouwen. Dat gaf een enorme boost aan de vraag. En ook al wordt niet verwacht dat prijzen op de huidige zeer hoge niveau’s blijven, de tendens tot stijgende prijzen op lange termijn is onmiskenbaar.’ 

‘Alles wat vandaag geproduceerd wordt op basis van olie, kan in de toekomst perfect op basis van hout gemaakt worden.’

Christoph Butz
Senior Investment Manager bij Pictet Asset Management

Meer informatie over de beleggingsstrategie van Pictet AM gericht op het thema hout, vindt u hier.

Christoph Butz denkt niet dat het post-corona tijdperk het einde betekent van een uitzonderlijke periode voor de houtsector. ‘Heel wat krachtige tendensen blijven de houtmarkt ondersteunen. Denk aan de steeds grotere focus op gezondheid en hygiëne die de vraag naar tissuepapier, antibacteriële doekjes of mondmaskers doet toenemen. Ook de demografische ontwikkeling en de stijging van de koopkracht in de opkomende landen vertaalt zich in een stijgende vraag naar producten op basis van hout. En de “oorlog tegen plastic” wordt steeds heviger. Zo komt er steeds meer wetgeving in de strijd tegen wegwerpplastic. Dit stimuleert de zoektocht naar alternatieve verpakkingsmaterialen en de vraag naar oplossingen op basis van hout.’

‘Door de toename van thuiswerk zijn er vaak aanpassingswerken nodig of moeten grotere huizen gebouwd worden’, gaat Butz voort. ‘En laten we ook de omvangrijke monetaire en fiscale stimulusmaatregelen niet vergeten die onder meer Europa, de Verenigde Staten en Japan nemen. De ‘Green Deal’ van de Europese Unie heeft een zeer positieve invloed op bosbouwbedrijven. En als Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zullen de VS waarschijnlijk opnieuw toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs, wat de sector alleen maar ten goede kan komen.’

Natuurlijke waardestijging

Duurzaam beheerde bossen zijn een interessant beleggingsthema voor de lange termijn. De waarde van een bos stijgt met de jaren en wordt weinig beïnvloed door conjunctuurvertragingen. Als de houtprijzen laag zijn, kan een bos rustig verder groeien terwijl zijn waarde enkel toeneemt. Hoe dikker de boom, hoe groter de kwaliteit van het hout en hoe hoger de prijs. Het oogsten wordt dus gewoon verschoven naar een latere datum, wanneer de waarde van de bomen nog groter zal zijn.

En wat als de nooit eerder geziene stimuli van de centrale banken leiden tot inflatie? Beleggingen in bossen werden in het verleden altijd beschouwd als een degelijke bescherming tegen inflatie.

 

De themafondsen van Pictet AM zijn in België verkrijgbaar via de meeste (privé)banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en internetbanken zoals Deutsche Bank, Keytrade of MeDirect. Wij verzoeken u om contact op te nemen met uw bank, uw financieel adviseur of uw makelaar.

 

De pionier en specialist in thematisch beleggen

Sedert meer dan 25 jaar identificeren de experts van Pictet Asset Management de meest veelbelovende themabeleggingen, dankzij een gedegen inzicht in de megatrends die onze toekomst bepalen.

Pictet AM biedt deze expertise aan in 13 innovatieve en toekomstgerichte beleggingsthema’s: robotica, digitalisering, beveiliging, gezondheidszorg, voeding, hout, water, human, schone energie, milieu, biotechnologie, topmerken en smart cities. Elk thema is gebaseerd op de megatrends die onze toekomst vormgeven.

Ontdek de themafondsen van Pictet

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.