Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een CO2-neutrale oeververbinding

Het project 'Op Stroom' omvat het ontwerp en de bouw van een volledig elektrisch aangedreven veerboot voor de veerdienst Sint-Anna op de Schelde in Antwerpen. Het is een grote stap in de vergroening van de vaartuigen van Vloot, de rederij van de Vlaamse overheid, want dit project realiseert een CO2-neutrale oeververbinding in de stadskern van Antwerpen.

Vloot baat zeven veerdiensten uit in Vlaanderen, en heeft daarvoor veertien veerboten. Twee van die schepen zijn nu volledig elektrisch aangedreven. Tegen 2030 moet een verdere elektrificatie van de veerboten doorgevoerd zijn. Dat zou een reductie van 12 procent CO2-uitstoot betekenen.

‘Op Stroom’ heeft een positieve impact op het welzijn van omwonenden, passagiers én bemanning. De CO2-neutrale veerboot bevordert de luchtkwaliteit. Bovendien is het een zeer stil vaartuig, een extra voordeel midden in de Antwerpse stadskern.

Om duurzamer te zijn, nam Vloot de afgelopen jaren nieuwe schepen in gebruik die dankzij technologische innovaties een lager verbruik hebben: hybride of elektrisch aangedreven schepen, verbeteringen in de rompvorm, ... Ook het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, waarvan Vloot deel uitmaakt, wil zijn CO2-uitstoot reduceren.

Het is bovendien een zeer stil vaartuig, een extra voordeel midden in de Antwerpse stadskern.

Vloot wil niet alleen de sector motiveren om te investeren in duurzame projecten, maar ook zijn klanten – hier zijn dat passagiers - inspireren om te kiezen voor duurzame transportalternatieven.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.