Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Vergroenen is een work in progress

©Dries Luyten

Zuidnatie wil het beeld van de haven als vervuilende sector doorbreken en aantonen dat een havenbedrijf ook met duurzamere alternatieven succesvol kan zijn.

De terminal operator is al enkele jaren bezig met het vergroenen van zijn activiteiten. Sinds 2014 meet Zuidnatie het energieverbruik over de terminals en wordt de CO2-uitstoot berekend. Het bedrijf ‘verduurzamen’ is een ‘ongoing work in progress’.

Vijf magazijndaken kregen al zonnepanelen en voor volgend jaar staan er nog eens drie gepland. Op Terminal Zuid staan twee windturbines, opgericht in samenwerking met Vleemo. Sinds 2012 zijn alle bedrijfswagens van Zuidnatie hybride wagens. De eerste elektrische bedrijfswagens worden vanaf april 2023 geleverd. Het nieuwe fietsplan zorgt voor een ecologisch en groen transportmiddel voor werknemers. Werknemers kunnen instappen in een fietsleaseplan. Zuidnatie heeft ook 15 elektrische vorkliften, die worden opgeladen met de energie van de zonnepanelen.

Advertentie

Zuidnatie heeft een twintigtal elektrische vorkliften, die worden opgeladen met de energie van zijn zonnepanelen.

Zuidnatie beschikt over een twintigtal elektrische vorkliften, 14 kranen, waarvan 2 hybride kranen en 4 elektrische kranen. Het schakelde over naar ledverlichting in alle magazijnen en op de terreinen. Containerterminal Becomar verzamelt het regenwater en hergebruikt dit voor container cleaning. Op kantoor wordt papierloos werken gepromoot. Tot slot investeert Zuidnatie bewust in duurzame samenwerkingen – zowel met klanten en leveranciers, als met eigen mensen.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.