Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

5 praktische IoT-toepassingen voor kmo’s

Shutterstock

Internet of Things (IoT) technologie laat verschillende apparaten via sensoren met elkaar communiceren en online gegevens verzenden, bijvoorbeeld naar één centraal datapunt. Niet alleen grote industriële spelers kunnen daarmee hun business en processen versterken. In deze toepassingen schuilen ook praktische voordelen voor kmo’s. We zetten er enkele op een rijtje.

1. Plaatsbepaling van materiaal

Transport-, bouw- en verhuurbedrijven kunnen hun rollend materieel of containers uitrusten met slimme sensoren die de exacte coördinaten online doorseinen naar het bedrijf. Dat is handig, want zo is het via een overzichtelijk softwaredashboard op kantoor meteen duidelijk waar elk voertuig zich op eender welk moment bevindt. Hierdoor kunnen bedrijven ingrijpen bij vertragingen, files of defecten onderweg, bijvoorbeeld door een (alternatieve) oplossing of route te bedenken, of klanten een statusupdate te bezorgen. Door sensoren te gebruiken, voorkomen ze ook dat materiaal zoek raakt of laattijdig terugbezorgd wordt.

2. Slim voorraadbeheer

IoT-toepassingen kunnen naadloos communiceren met uw software voor voorraadbeheer of het ERP-pakket van uw bedrijf. Handelaars en productiebedrijven krijgen dan via sensoren een realtime zicht op de productvoorraden in hun schappen, magazijnen, silo’s of andere opslagplekken. Ze ontvangen zelfs waarschuwingen wanneer bepaalde producten of ingrediënten bijna op zijn. Zo kunnen die tijdig aangevuld, bijbesteld of bijgemaakt worden. Sommige toepassingen gaan nog een stap verder en wisselen ook gegevens uit met partnerbedrijven in de toeleveringsketen. Een lokale brouwerij die zijn gerstvoorraad via IoT monitort kan zo bijvoorbeeld automatisch bij de leverancier een verse lading bestellen wanneer de huidige bijna op is, om nooit nog zonder te zitten.

3. Monitoring van machines en toestellen

Voedingsmiddelen- en drankenbedrijven weten dankzij IoT op afstand dat hun koelruimtes en diepvriezen functioneren bij de juiste temperaturen. Bij schommelingen, dalingen of stijgingen kunnen ze meteen ingrijpen om voorraadverlies te voorkomen. En door productiemachines uit te rusten met slimme sensoren kunnen ze 24/7 waken over hun correcte werking. Bij fouten wordt er meteen een melding verzonden. IoT-oplossingen kunnen ook automatisch onderhoudstaken signaliseren en aangeven dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden.

4. Intelligent gebouwbeheer

Een storing aan de slagboom op de bedrijfsparking, de rfid-toegangpoorten aan het onthaal of de lift? Internet of Things maakt facility management een stuk overzichtelijker en sneller. Denk aan het automatisch afstemmen van de verwarming of airco op het feit of een ruimte al dan niet bemand is. Of lichten die doven van zodra de laatste medewerker een ruimte verlaat. Allemaal zaken waarmee u rechtstreeks bespaart op uw energie-uitgaven.

5. Datagedreven beslissingen

Dankzij slimme sensoren en data kunnen bedrijven een schat aan gegevens over hun activiteiten, klanten en markttrends verzamelen. Met die informatie kunnen ze slimme beslissingen nemen en ontdekken waar ze nog kunnen groeien en verbeteren. Bedrijven die bijvoorbeeld het gedrag van hun klanten analyseren, kunnen hun producten of diensten nog beter afstemmen op de marktwensen. En het mooie is: door IoT-technologie te betrekken bij datagestuurde keuzes kunnen niet alleen grote, maar ook kleinere bedrijven een voorsprong behalen binnen de snel evoluerende wereld van vandaag.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.