Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

7 x laadpaalvoordelen voor kmo's

Nu de overheid de aftrekbaarheid van wagens op fossiele brandstoffen vanaf 2023 terugschroeft, is de shift naar elektrisch rijden definitief ingezet. Overweegt u voor uw onderneming om één of meerdere laadpalen te installeren? Dan vergemakkelijken de volgende voordelen misschien uw keuze.

1. Tevreden werknemers

Uiteraard kunnen uw medewerkers hun elektrische wagen thuis opladen voor ze naar het werk vertrekken, maar ze geraken nadien ook graag terug thuis. Een laadpaal op het bedrijfsterrein stimuleert de algemene werknemerstevredenheid en motivatie. Of u een klassieke laadpaal (3,7 kW tot 22 kW) of een snellader (50 tot 150 kW) voorziet en hoeveel, hangt uiteraard mee af van de grootte van uw wagenpark en budget. 

2. Betere kostenbeheersing

Laadpalen financieren kan via verschillende formules. U kunt ze huren voor een vast maandelijks tarief. Of ze aankopen. Weet dat eigen laadpalen ook een mooie laadkostenbeheersing bieden. U krijgt een mooi overzicht op de laadsessies, en leveranciers leggen overeenkomstig uw behoeftes en noden vaak kortingen vast. 

3. Genereer extra inkomsten

Verdien rechtstreeks geld door laadtarieven in te stellen voor bezoekers. Trek klanten aan door uw laadpaallocatie online zichtbaar te maken op openbare kaarten. En genereer indirect extra inkomsten: omdat klanten langer blijven en daardoor meer budget spenderen aan producten of diensten op uw site tijdens het opladen van hun elektrische wagen. 

4. Geniet van fiscale voordelen

Ondernemingen die investeren in publiek toegankelijke laadpalen maken aanspraak op een verhoogde kostenaftrek voor investeringen tussen nu en 31 augustus 2024. Die aftrek bedraagt zelfs 200 procent voor ondernemingen die een laadpaal installeren vóór 31 december 2022. Bedrijven die laadpalen installeren voor eigen gebruik, hebben onder bepaalde voorwaarden tot 2027 recht op een verhoogde investeringsaftrek. 

‘Het verzamelen, analyseren en strategisch inzetten van data is belangrijk voor élk bedrijf’

Sofie Pollin
professor Telecommunicatie aan KU Leuven

5. Sla uw groene stroom op

Kmo’s met zonnepanelen winnen zeker. Enerzijds kunnen ze hun elektrische vloot via de bedrijfslaadpalen deels met eigen stroom opladen. Anderzijds: als de wagens vehicle-to-grid (V2G) ondersteunen, verandert u ze tegelijk in opslagbatterijen voor uw hernieuwbare stroom. Die kan u dan aanspreken en gebruiken, bijvoorbeeld voor uw gebouw, wanneer de zon onvoldoende schijnt. 

6. Bewijs uw geloof in duurzaamheid

Laadpalen kunnen ook uw bedrijfsmerk en imago versterken. Ze maken uw inzet als onderneming op elektrische mobiliteit zicht- én tastbaar. Uw kmo bewijst hiermee dat ze gelooft in een groene toekomst. Klanten ervaren dat u helemaal mee bent met de koolstofarme energietransitie. Ook binnen de oorlog om talent stimuleert u hiermee uw employer brand

7. Zet in op innovatie en creëer een concurrentievoordeel

Allicht wordt er binnen afzienbare tijd van elk bedrijf met parkeergelegenheden verwacht dat het laadpalen installeert om aan klantenbehoeften te voldoen. Met de installatie van een laadpaal neemt u dus ook een concurrentiële voorsprong en stoomt u uw kmo klaar voor morgen.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.