Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Lenen bij vrienden en familie: slimme zet voor starters?

Het opstarten van een zaak is een spannende onderneming waarbij het vinden van kapitaal een cruciale stap is. Lenen bij vrienden en familie kan in sommige gevallen voordelig zijn. Zo kan het rentetarief lager liggen dan bij een bank en kunnen flexibelere betalingsschema's en voorwaarden (geen waarborg bijv.) worden bedongen. Bovendien biedt het lenen bij familie of vrienden naast de financiële steun vaak ook mentale ruggensteun of zelfs mentorschap, wat een bankier niet standaard meegeeft.

Toch zijn er ook nadelen. Geldzaken kunnen spanningen veroorzaken en relaties op de proef stellen. Onduidelijke afspraken leiden wel eens tot onenigheid. Door te lenen bij familie en vrienden wordt soms een grotere druk of verantwoordelijkheid ervaren, zeker als de geldschieters zich gerechtigd voelen om mee te beslissen in de bedrijfsvoering.

Voor wie overweegt om bij vrienden of familie te lenen, is het de moeite waard om te kijken of een Winwinlening een oplossing kan zijn. Daarmee kan tot 300.000 euro geleend worden bij familie, vrienden of particuliere investeerders, tot 75.000 euro per kredietgever. Alle kmo’s, zelfstandigen en vrije beroepers in Vlaanderen komen in aanmerking voor zo’n lening. De rentevoet schommelt tussen 2,625% en 5,25% (2023) en de looptijd bedraagt 5 tot 10 jaar. Een waarborg geven hoeft niet.

Voor wie overweegt om bij vrienden of familie te lenen, kan een Winwinlening een oplossing zijn

Familie en vrienden kunnen met de Winwinlening enkele risico’s een stuk afdekken. Stel dat de lening niet (volledig) wordt afbetaald, dan krijgt het familielid of de vriend een eenmalig belastingkrediet van 30% op het deel dat niet werd terugbetaald. Daarnaast krijgt hij of zij ook een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal. Die voordelen staan los van andere fiscale voordelen zoals langetermijnsparen en aftrek van de hypotheek; cumuleren kan dus. Op de rente moet de ontlener zelf de roerende voorheffing inhouden en doorstorten. Meer info op winwinlening.be.

Vergeet tot slot niet dat starters ook andere financieringsbronnen kunnen aanboren. Zo biedt PMV (ParticipatieMaatschappij Vlaanderen) zowel een startlening aan, als een lening die meegefinancierd wordt door andere investeerders. Neem zeker ook een kijkje in de subsidiedatabank voor ondernemingen (subsidiedatabank.be) voor tegemoetkomingen en steunmaatregelen van de overheid.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.