Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Low-code maakt apps ook voor kleinere kmo’s financieel haalbaar’

Ruben Cornil, co-CEO en medeoprichter van Bird Larsen

Veel kleine en middelgrote ondernemingen overwegen een eigen app, maar zien op tegen de bijbehorende complexiteit en de ontwikkelingskost. Een low-code-oplossing, met prefabbouwstenen, biedt een mogelijk alternatief.

Experts zijn het erover eens: digitaal transformeren biedt buitenkansen voor élk bedrijf, groot of klein. Maar waar grotere bedrijven een eigen IT-afdeling of een eigen digitale expert onder hun medewerkers hebben, zijn kmo’s vaak integraal overgeleverd aan de knowhow van externe experts. Gespecialiseerde outsourcing kost geld, het laten ontwikkelen van een klassieke app zelfs al snel tienduizenden euro’s. Dat financieel risico willen of durven veel kmo’s niet te nemen.

Slimme bouwstenen

De Gentse start-up Bird Larsen biedt een oplossing, via low-codeontwikkeling. ‘We creëerden een eigen bibliotheek met losse appbouwstenen die à la carte – op maat van kmo-noden – aan elkaar gekoppeld kunnen worden’, verduidelijkt co-CEO en medeoprichter Ruben Cornil. ‘Een hr-applicatie of een erp-systeem moeten we zo nooit meer vanaf nul programmeren, maar kunnen we snel integreren en aanpassen: dat spaart tijd en geld.’ Op die manier kan een volledige app tot zesmaal sneller afgewerkt worden: op enkele weken in plaats van enkele maanden. Ook de support en het onderhoud achteraf, denk bijvoorbeeld aan updates en aanpassingen, verlopen tot zestig procent sneller.

We creëerden een eigen bibliotheek met losse appbouwstenen die à la carte – op maat van kmo-noden – aan elkaar gekoppeld kunnen worden

Ruben Cornil
Co-CEO en medeoprichter van Bird Larsen

Praktijkvoorbeelden

Zo ontwikkelde het jonge bedrijf in opdracht van vastgoedmakelaars applicaties om de plaatsbeschrijving en evaluatie van panden te automatiseren. Die processen verlopen nu tot driemaal sneller, waardoor er op jaarbasis tot duizend manuren uitgespaard worden, volgens Ruben Cornil. ‘Voor een bekende gezondheidsinstelling ontwikkelen we vandaag een hr-applicatie die processen automatiseert, zodat medewerkers veel gegevens niet meer manueel moeten invoeren en er minder fouten ontstaan.’ Denk aan uurroosters, registraties van geleverde prestaties en loonberekeningen. 

Democratische oplossingen

‘Elk bedrijf binnen zowat elke sector kan hier voordeel uit halen’, beklemtoont Ruben Cornil. ‘Van bedrijven in de financiële sector tot de zorgsector, en dat voor het digitaliseren van interne processen tot het automatiseren van workflows.’ Low-codeontwikkeling democratiseert dus met andere woorden het creëren van eigen apps voor kmo’s. ‘Hiermee verkleinen we de digitale kloof tussen kleinere en grotere ondernemingen’, besluit de medeoprichter.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.